„Gaspromovi” pipci ka Aljasci i Africi

Izvor: Politika, 16.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gaspromovi” pipci ka Aljasci i Africi

Tandemu Konoko-BP predloženo partnerstvo Rusa u gasovodu za SAD, dok ih Nigerija poziva da snabdevaju Evropu

Ako su senzacije onaj neophodan začin, da bi peterburški forum konkurisao Davosu, o njima se nedavno postarao „Gasprom”. Gigant je nagovestio interes da u sledećoj deceniji igra globalno, odnosno da pipcima svojih gasovoda hvata u zagrljaj ne samo Evropu već da njima dosegne čak do Amerike i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Afrike.

U prvom slučaju reč je o izjavi šefa „gasnog generalštaba” Rusije Alekseja Milera da je „Konoko Filipsu” i „Britiš petroleumu” predloženo partnerstvo u izgradnji gasovoda sa Aljaske (Nort slop) do preostale teritorije SAD, što bi se završilo u sledećih deset godina. Ukoliko se kompanjonima ne pokaže ekonomski rizičnim uložiti trideset milijardi dolara „u cevi”! Tandem „Konoko-BP” upravo iz tih razloga i traži suulagača, računajući da je poduhvat „manje opasan” ako su među investitorima i proizvođači cevi. Recimo, ruski.

Gasprom”, čije napoleonovske ambicije motivišu neretko i kritiku, zbog žurbe „da se osvoji svet” na uštrb ulaganja kod kuće, pronalazi da je zamisao sa Aljaskom atraktivna. „Gasprom” bi bio suvlasnik ne samo u eksploataciji i transportu sa gasnog polja kroz Kanadu (Jukon–Britanska Kolumbija–Alberta) već i u kapacitetima za preradu gasa na licu mesta, u tečni. Time se u efekat uračunava i „dobacivanje” energije do tržišta, nedosegnutog njenim provodnicima.

Ipak, poentu cele stvari najbolje naglašava sam Miler, kada kaže da „globalni problemi zahtevaju globalni napor”, da je „dobro poznato da proizvodnja gasa u SAD tokom poslednjih deset godina stabilno opada” (30 milijardi metara kubnih, godišnji prosek u periodu 2001-2006!), da u Rusiji, naprotiv, „proizvodnja stabilno raste” (70 milijardi metara kubnih, godišnji prosek u istom periodu!) i da je „prirodno što se naše interesovanje ne može ograničiti samo na Evropu”.

Drugim rečima, probajte – ali bez Rusije ne možete. Njen „Gasprom” je „unikatno iskustvo, znanje i savremena tehnologija” sabrani na jednom mestu. Ili, prema Mileru – „vodeća kompanija sveta u sferi transporta gasa magistralnim gasovodima”!

Bilo je, ako je reč o najavama Foruma, još raznih pikanterija. Ali, ako se u ovoj hronici krupnim počelo, red je da se time i završi, pa prednost ima najava „Gasproma” koja je prethodila dolasku na samit mudraca ekonomije – da, uz „plan Amerika”, postoji i „plan Afrika”, čija je kruna zamisao o 4.300 kilometara transaharskog gasovoda iz Nigerije.

Prema štampi, reč je o ponudi Nigerijaca

(sedmih po rezervama) Rusima, datoj „Gaspormu” u petak, budući da je eksploatacija nigerijskog gasa na nuli. Sagoreva se „u vetar”, na samim bušotinama. Ukoliko bi Moskva zagrizla ponuđenu jabuku, nigerijski gas bi dospeo pod rusku kontrolu, kao deo njenog afričkog snabdevanja Evropi. Nigerija–Niger–Alžir–EU, kapacitet 30 milijardi kubika godišnje!

Energetski gladna EU, imala je „nigerijski projekat” na umu i sama. Međutim, priličan je broj stručnih kritičara, ubeđenih da politička nestabilnost Afrike degradira naftnu priču na fantaziju. Moguće je da Moskva veruje u nešto više, zaokupljena idejom da Uniji priđe i iz pravca Afrike. Deo tog plana je već u ostvarivanju, u saradnji sa italijanskom ENI, u dobavkama iz Libije i eventualno Alžira.

Ukratko, uz severni (Nemačka) i južni (Balkan), Moskva aktivira i zeleni tok (Italija). Ili, ako neko više voli – napad na Evropu i iz trećeg pravca. U tom smislu, neispisani slogan Foruma u Peterburgu mogao bi biti – planirajte sa Rusijom. Biće neizvodljivo zaobići je.

Petar Popović

[objavljeno: 17/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.