Gasprom zaostaje po tempu rasta izvoza gasa

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom" zaostaje po tempu rasta izvoza gasa

Ruski "Gasprom" povećava izvoz gasa u Evropu, ali po tempu rasta ispourka znatno zaostaje za ostalim velikim snabdevačima tog tržišta, pokazuju podaci Medjunarodne agencije za eneretiku (IEA).

Prema tim podacima, ruski monopolista je u januaru Evropi isporučio za pet odsto manje zemnog gasa nego u istom mesecu predkrizne 2008. Norveška je istovremeno povećala izvoz za 31 odsto, ali se kao lider po tempu rasta pokazao Katar, koji je svoje isporuke Evropi povećao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čak pet puta.

Ove godine "Gasprom" najverovatnije neće uspeti da povrati svoj deo evropskog tržišta, preneo je ruski poslovni dnevnik "RBK Dejli".

IEA je objavila podatke o januarskom izvozu gasa u evropske zemlje, članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Prema toj statistici, "Gasprom" je u januaru izvezao 13 milijardi kubnih metara gasa, što je za pet odsto manje nego u istom mesecu predkrizne 2008. godine, ali za 28 odsto više nego 2009.

Ruski holding je u ukupnom uvozu gasa u OECD januara 2008. godine učestvovao sa 31 odsto, a u januaru ove godine sa 28 procenata.

Norveška je u ovogodišnjem januaru povećala izvoz za 12 procenata u poredjenju sa istim mesecom lane i za 31 odsto u odnosu na 2008, na 9,8 milijardi kubnih metara.

Najslabije rezultate od svih najvećih izvoznika gasa iskazao je Alžir, čije su isporuke u Evropu dostigle u januaru 5,3 milijardi kubnih metara, što je za 5,6 odsto više nego u 2009, ali za tri procenata manje nego u 2008. godini.

Najveći rast isporuka ostvario je Katar, koji je u poredjenju sa januarom prošle godine izvezao tri puta više gasa, a u poredjenju sa prvim mesecom 2008. godine čak pet puta - 2,8 milijardi kubnih metara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.