Izvor: Blic, Beta, 19.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom zahteva da za EU Južni tok bude prioritet

Ruski Gasprom namerava da uskoro podnese zahtev da se projekat gasovoda Južni tok uključi u spisak prioritetnih projekata Evropske unije, izjavio je danas zamenik šefa upravnog odbora te kompanije Aleksandar Medvedev.

Medvedev je za Eho Moskve izjavio da Gasprom "ne vidi neophodnu podršku" za taj projekat i da "ne vidi osnove zašto bi on bio odbijen".

Govoreći o projektu Nabuko, on je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nabuko "nema strukturu i nije rešena uloga tranzitnih zemalja". Medvedev je izrazio čuđenje zašto je upravo taj projekt dobio podršku evropskih država.

Prema njegovim rečima, Gasprom ne vidi kod evropskih političara da ulažu napore da se ne ponovi situacija od 2006. i 2009. godine, u vreme gasnog konflikta sa Ukrajinom.

Rusija i EU treba da se "vrate za pregovarački sto i da vode realan dijalog, a ne razgovor gluvog i nemog". To je veoma važno, jer preterana politizacija ometa normalan rad gasnih kompanija, rekao je on.

Medvedev je najavio da Gasprom namerava da uveća udeo na evropskom tržištu gasa sa 25 odsto na 30 odsto do 2015. godine.

On je izrazio nadu da će izgradnja gasovoda Severni tok početi na vreme, 2010. godine, dodajući da je sa ruske strane sve spremno - i oprema i materijali i firme koje će graditi gasovod.

Prema njegovim rečima, bez obzira na spekulacije o tome da su Severni i Južni tok "ekonomski neosnovani", "cena koju će Gasprom dobijati za transport gasa, apsolutno mu odgovara".

Cena realizacije Južnog toka biće poznata nakon izrade tehničko-ekonomske dokumentacije, rekao je Medvedev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.