Gasprom kupuje celokupan izvoz libijske nafte i gasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom" kupuje celokupan izvoz libijske nafte i gasa?

MOSKVA - "Gasprom", koji ima monopol na ruski izvoz gasa, zainteresovan je za libijski gas i naftu i razmatra kupovinu celokupnog izvoza nafte i gasa te severnoafričke zemlji.

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler razgovarao je u Tripoliju sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i predložio da ruska firma kupi sve buduće libijske izvozne isporuke nafte, gasa i tečnog prirodnog gasa po tržišnoj ceni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Gasprom", najveća kompanija u svetu na sektoru gasa, takođe planira zajedničko preduzeće sa libijskom Nacionalnom naftnom korporacijom, kao i izgradnju gasovoda. Ruska kompanija saopštila je i da je prihvatila libijsku ponudu koja se odnosi na izgradnju gasovoda do Evrope, kao i da će potencijalno drugo zajedničko preduzeće, koje je još u razmatranju, biti koncentrisano na istraživanja i razvoj na sektoru nafte i gasa.

Inače, "Gasprom" i vodeća italijanska energetska kompanije "ENI" su 2006. dogovorile strateško partnerstvo koje omogućava razmenu energenata, uključujući "Enijevih" iz Libije.

Prisustvo "Gasproma" u Libiji ojačano je proletos, kada je potpisao memoradum o saradnji sa Nacionalnom naftnom korporacijom.

Libija namerava da postane vodeći proizvođač gasa i planira povećanje proizvodnje na tri milijarde kubnih stopa na dan do 2010. i potencijalno 3,8 milijardi do 2015. Trenutno proizvodi 2,7 milijardi kubnih stopa gasa na dan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.