Gasprom ima rešenja za izazove tržišta

Izvor: Politika, 28.Sep.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom ima rešenja za izazove tržišta

Reagovanje ruske kompanije na tekst u kome se „Politika” poziva na pisanje „Vašington posta“

„Politika” je juče primila reagovanje kompanije „Gasprom” povodom teksta našeg dopisnika iz Vašingtona objavljenog 26. septembra u kome se prenosi pisanje „Vašington posta” – što znači da ni Milan Mišić ni „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu „autori ishitrenih zaključaka” koji se pominju u pismu. Iako je „Vašington post” odgovarajuća adresa za reagovanje „Gasproma”, pismo prenosimo u celini:

„U članku naslovljenom ’Gasprom gubi snagu’, autor teksta donosi ishitrene zaključke tvrdeći da ’Gasprom’ nema rešenja za izazove sa kojima se suočava na tržištu, i nažalost, previđa ’Gaspromovo’ strateško opredeljenje.

Pojednostavljen argument da je ’Gasprom’ ugrožen niskim cenama gasa i izvozom gasa dobijenog iz škriljaca iz SAD razočaravajući je, jer se zasniva na tezi da će povećanje upotrebe gasa iz škriljaca zaista uneti revoluciju na evropsko tržište gasa, a ova tvrdnja je u potpunosti neosnovana. Kompanije koje se bave proizvodnjom gasa iz škriljaca u SAD sve više uviđaju da su njihove investicije u nevolji uzimajući u obzir trenutnu cenu gasa.

Pored toga, autor teksta ignoriše nedavne događaje koji snažno pokazuju da ’Gasprom’ niti ignoriše promene na tržištu, niti propušta šansu da investira u nove mogućnosti. U 2011. godini investirali smo 12 odsto više u sektor istraživanja i razvoja nego u prethodnoj godini. Samo u 2011. godini ’Gasprom’ je uložio 7,9 milijardi rubalja u istraživanje i razvoj.

Autorovo ponavljanje argumenta da ’Gasprom’ nastavlja sa precenjenim projektima iz političkih razloga nažalost previđa ’Gaspromovu’ poslovnu realnost. Novi gasovodi, kao što je ’Severni tok’, služe dugoročnim interesima kako naših akcionara tako i naših klijenata, tako što jačaju pouzdanost snabdevanja rastućih tržišta u Evropi, štiteći ih od nepredvidivih oscilacija na tržištu gasa. Ovo važi i za gasovod ’Južni tok’ u kome Srbija, i naš partner u Srbiji, kompanija ’Srbijagas’, igraju aktivnu ulogu. Ovaj projekat koji diversifikuje izvozne puteve prirodnog gasa kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje i dugoročan rast, još jedan je znak da ’Gasprom’ veoma ozbiljno shvata svoje obaveze prema potrošačima i prema akcionarima.”

Sergej Kuprijanov, Portparol kompanije „Gasprom”

objavljeno: 28.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.