Gasprom i Republika Srpska sa Mapom puta do realizacije Južnog toka

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2013, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom i Republika Srpska sa Mapom puta do realizacije Južnog toka

18.06.2013. -

Izgradnja Južnog toka kroz Republiku Srpsku počeće krajem naredne godine, a prve količine gasa kroz gasovod trebalo bi da stignu 2016. godine. Ovo je precizirano mapom puta koju su 14. juna u Banjaluci potpisali predsednik Republike srpske Milorad Dodik i zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

Do kraja godine biće zatvorena tehnička i finansijska konstrukcija projekta. 2014. godina će biti za prikupljanje domunetacije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << početak izgradnje će početi krajem sledeće ili početkom 2015. godine. Ovako je definisano u "Mapi puta", a koja obavezuje Gasprom i Republiku Srpsku da poštuju ovaj dokument o realizaciji "Južnog toka".

O realizaciji i budućnosti projekta Aleksandar Medvedev je naveo:

- Mi ćemo pri izgradnji kraka gasovoda uzeti u obzir ne samo trenutnu potrošnju gasa nego i planirano povećanje potrošnje jer verujemo da će se gas koristiti i za proizvodnju toplotne energije.

Da bi gas mogao postati još isplativiji energent dokaz je i informacija koju je Gasprom saopštio ruskovodstvu Republike Srpske i predsedniku RS:

- Dobili smo i jednu dobru vest koju je donio gospodin Medvedev, a to je da je odlučeno da se gas za BiH, to jest, za naše potrošače smanji cena za 13% što govori o tome da kompanija Gasprom ima osetljivost za ovaj prostor i da uvažava situaciju u kojoj se ovde nalazimo.

Takođe je odlučeno je o još jednoj pogodnosti za Republiku Srpsku, a to je da se transport gasa neće plaćati, istakao je ministar industrije, energitike i Rudarstva RS Željko Kovačavić:

- Ovaj gas koji dolazi dolazi trasom koja je duga 5400 kilometara. Danas smo dobili uverenje, a to se plaća, transport gasa se plaća, da će gas biti isporučivan na granici Republike Srpske, odnosno BiH. To je drugi bonus.

Aleksandar Medvedev je najavio da će osim gradnje Južnog toka započeti i izgradnja elektrana na gas te da eksperti ovih dana vrše provere. Takođe, je i napomenuo da će biti i povoljnija cena gasa koja će se retroaktivno primenjivati od marta ove godine.

Još ranije je saopšteno da će gasne elektrane kapaciteta po 250 megavata najverovatnije biti izgrađene u Prijedoru i na teritoriji grada Bijeljina, dok bi u Banjaluci bila izgrađena toplana na gas snage 150 megavata, a koja bi trebalo da bude završena do 2017. godine.

Izgradnja gasovoda Južni Tok trebala bi da bude završena do 2016. godine. U Gaspromu procenjuju da će u ovaj projekat uložiti pola milijarde evra.

Potpisani dokument, tvrde potpisnici otvara novi nivo saradnje Rusije sa Republikom Srpskom, te su saopštili da se i na nivou BiH podržava projekat gasifikacije.

Buduća okvirna trasa ići će od granice sa Srbijom preko Bijeljine, Brčkog, Laktaša, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada sa mogućim priključcima prema Federaciji Bosne i Hercegovine.

Mapa puta je pravno obavezujući dokument i garancija da Južni Tok dolazi u Republiku Srpsku, uverio je i ruski ambasador, gospodin Aleksandar Bocan Harčenko:

- Ovaj dokument "Mapa puta" je dokaz da se projekat kraka za "Južni tok" kreće u smeru implementacije, potpune realizacije.

Projektom je planirano da se u Republici Srpskoj do 2025. godine višestruko poveća potrošnja prirodnog gasa, odnosno za više od 20 puta sa trenutnih 90 miliona kubnih metara na dve milijarde kubika godišnje, te bi se na taj način u potpuno iskoristio potencijal gasovoda.

Gasovod "Južni tok" će gasom snabdevati evropske potrošače sa trasom koja ide po dnu Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije do Italije, sa dosad utvrđenim interkonekcijama iz Srbije prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Ovo je veoma značajan projekat za Republiku Srpsku i njenu energetsku stabilnost i budućnost, a gasifikacija će omogućiti i povećanje standarda stanovništva i biti veoma jak podsticaj privredi, kao jak osnov za buduće investicije u Republiku Srpsku jer se realizacijom kraka "Južnog toka" obezbeđuje sigurna energija, a koja je uslov za uspešno privređivanje.

Vanja Savićević,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.