„Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

Izvor: Večernje novosti, 29.Apr.2019, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

Kompanija „Gasprom“ uverena je da će gasovod „Turski tok“ početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost „Gasproma“ Dmitrij Handoga Kompanija „Gasprom“ uverena je da će gasovod „Turski tok“ početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost „Gasproma“ Dmitrij >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Handoga tokom telefonske konferencije.„Što se tiče ’Turskog toka‘, uvereni smo da će projekat biti pušten urad dokraja ove godine. Što se tiče morskog dela, već je završeno postavljanje cevi nadnu mora, trenutno se završavaju radovi naprijemnom terminalu. ’Gasprom‘zajedno sa svojim partnerom, kompanijom ’Botas‘, obavlja radove naizgradnji kopnene tranzitne deonice. Napredak je prilično opipljiv, uTurskoj su već počeli radovi nazavarivanju iizgradnji cevi, tako dane sumnjamo da će projekat proraditi krajem ove godine“, objasnio je Handoga.On je napomenuo dase dalji razvoj kapaciteta zatransport gasa uEvropi van Turske nalazi izvan nadležnosti „Gasproma“, jer ga sprovode nacionalni transportni operateri. Na primer, bugarski operater zagasni transportni sistem „Bulgartransgaz“ objavio je početkom aprila da je izabrao izvođača zaprojektovanje iizgradnju gasovoda koji će primiti gas iz „Turskog toka“.„U Srbiji su radovi upripremnoj fazi. Izabran je podizvođač, zaključen je ugovor. Projektna kompanija koja realizuje projekat razvoja gasnog transportnog sistema Srbije dobila je 5. marta odluku srpskog regulatora zapovlačenje izevropskog zakonodavstva uformi ukojoj je implementirana usrpsko zakonodavstvo“, podsetio je Handoga.„U principu, nevidimo nikakve suštinske probleme niu jednoj deonici „Turskog toka“, kao niu daljem razvoju nacionalnih gasnih transportnih sistema, bilo da je to Bugarska, Srbija iliItalija“, napomenuo je Handoga.Projekat „Turski tok“podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji izdva kraka, kapaciteta od po15,57 milijardi kubnih metara.Prvi krak je predviđen zaisporučivanje gasa izRusije turskim potrošačima, apočeće daradi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen zasnabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje urad planirano je za2019. godinu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

“Turski tok” počinje s radom do kraja godine

Izvor: Capital.ba, 30.Apr.2019, 08:32

MOSKVA, Kompanija “Gasprom” uvjerena je da će gasovod “Turski tok” početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamjenik načelnika Odjeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost “Gasproma” Dmitrij Handoga tokom telefonske konferencije. “Što se tiče ’Turskog toka‘, uvjereni smo da...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.