Evropa i Gasprom našli zajednički jezik

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa i Gasprom našli zajednički jezik

Evropska unija (EU) sada razmatra uvođenje aukcija za kapacitete za transport gasa, što bi trebalo da pojača konkurenciju medju isporučiocima gasa, piše ruski dnevnik Komersant.

Ovaj novi pristup EU je zapravo ono što predlaže i Rusija - da se obezbedi potpuni pristup Gasproma gasovodu OPAL, kojim ide i gas iz Severnog toka.

Gasprom ovde ne očekuje konkurenciju. Ali ako aukcije budu primenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u projektu gasovoda Severni tok, Gasprom može da izgubi deo svojih kapaciteta.

Ujedinjeni evropski operateri sistema za transport gasa (ENTSOG) i Evropska komisija pripremaju predlog zakona, koji bi obavezivao operatere gasovodnih sistema u Evropskoj uniji da na godišnjim aukcijama prodaju transportne kapacitete gasovoda na rok od 15 godina, objavila je agencija Platts.

Projekat se razradjuje u okviru antimonopolskog Trećeg energetskog paketa, koji je već odobrio savet EU. Zakon bi mogao da bude donet u septembru, stupio bi na snagu u novembru 2015., a aukcije bi trebalo da počnu od marta 2016.

godine.

U EU navode da je zadatak dokumenta da obezbedi da pristup mrežama bude transparentan i bez diskriminacije. On će takodje samo trgovanje gasom u EU učiniti transparentnim.

Prema sada važećim normama Trećeg energetskog paketa, vlasnici i operateri gasovoda moraju da rezervišu kapacitete za nekoliko isporučilaca. Medjutim, prema Komersantu, mehanizmi regulisanja te norme na evropskim tržištu ranije nisu postojali.

Skoro isti takav mehanizam je Rusija predlagala Evropskoj uniji. Sada je Gasprom obavezan da pusti na tržište polovinu kapaciteta gasovoda OPAL (kopnena grana od Severnog toka). Prošlog meseca je ministar energetike Aleksandar Novak rekao da Rusija predlaže EK da stavi polovinu kapaciteta OPAL-a na aukciju, ali pošto nema stranih interesenata, može da ih dobije Gasprom. Ministar je tvrdio da takva varijanta predstavlja kompromis koji odgovara Evropi. Na kraju, nije došlo do dogovora, a pregovori se nastavljaju do kraja jula.

Zamenik ministra energetike Anatolij Janovski je potvrdi Komersantu da je predlog Rusije baziran na zakonodavnim inicijativama EU. Gasprom je saglasan sa predlogom da se OPAL stavi na aukciju. U OPAL-u su odbili da komentarišu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.