Novi Ford Mondeo nakon odlaganja stiže krajem 2014.

Izvor: B92, 30.Jan.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Ford Mondeo nakon odlaganja stiže krajem 2014.

Prema najnovijim informacijama iz Forda, peta generacija modela Mondeo najzad će stići na evropsko tržište. Ipak, u toj kompaniji kažu da novi Mondeo ne treba očekivati u prodaji pre oktobra 2014.

Ford je planirao da evropska proizvodnja Mondea počne još u aprilu 2013, ali je došlo do odlaganja zbog problema koji su se dovodili u vezu sa homologacijom i tehničkim specifikacijama automobila. Iako se prvobitno govorilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će početak proizvodnje kasniti najviše do tri meseca, čekanje se odužilo na godinu dana.

Kako je saznao Auto Express u razgovoru sa šefom Forda u Velikoj Britaniji, Mondeo će biti lansiran u poslednjem tromesečju 2014. Nova generacija bi, bar na britanskom tržištu, trebalo da bude nešto jeftinija od aktuelne verzije, pa bi osnovni model koštao oko 15.500 funti (18.800 evra).

Kada je reč o motorima, tu je najpre novi 1.5 litarski EcoBoost benzinac sa 150 ks (110 kW) i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj motor stiže kao zamena za postojeću 1.6 litarsku jedinicu, a osnovna prednost novog motora je što će biti ekonomičniji i što će imati manju emisiju ugljen-dioksida.

Zanimljivo je da će Ford u novi Mondeo ugrađivati i trocilindrični 1.0 litarski EcoBoost koji će omogućiti da ovaj veliki porodični automobil emituje manje od 130 grama CO2 po kilometru.

Što se ostalih motora tiče, u ponudi će biti i 2.0 litarski EcoBoost, a od dizelaša novi 1.5 litarski TDCi, kao i već poznati dvolitraš.

Planirana je i verzija sa hibridnim pogonom koja će se sastojati od 2.0 litarskog benzinskog motora i elektromotora, a kombinovana snaga pogonskog sistema dostizaće 190 ks (140 kW).

Hibridni Mondeo trebalo bi da prosečno troši 4,3 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi 99 g/km. Kada za pogon koristi samo električnu energiju, ovaj automobil biće u stanju da pređe i do 32 km, a u hibridnom modu iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavaće za 8,5 s.

Novi Ford Mondeo standardno će biti opremljen šestobrzinskim manuelnim menjačem, dok će kao opcija u ponudi biti i šestostepeni Powershift automatik sa duplim kvačilom. Osim toga, predviđeno je da Mondeo pete generacije bude dostupan i u verziji sa pogonom 4x4.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.