Manuelni menjač bez kvačila – Ford zna kako

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 10:35

Manuelni menjač bez kvačila – Ford zna kako

Moguće je da će se naći u sledećoj generaciji modela Mustanga ili u novom Fordu Bronco.

Ford je novi sistem prijavio američkom Zavodu za patente, a radi se o zanimljivom dizajnu manuelnog menjača bez neophodne upotrebe pedale kvačila.

Umesto nožne pedale, Ford je dizajnirao elektronsko kvačilo sa kontrolnim modulom. Kvačilo se automatski isključuje kada vozač pomeri ručicu menjača i uključuje se nakon što vozač promeni "brzinu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
To radi preko glavnog cilindra povezanog sa električnim aktuatorom, kako bi se podigao hidraulički pritisak da bi se oslobodilo kvačilo.

Dizajn, koji omogućava i dodavanje nožne pedale za one koji to žele, prikazan je u patentnoj prijavi koju je Ford podneo još u decembru 2018.

Publikacija Muscle Cars & Trucks, koja je prvi put predstavila patent ovog meseca, spekuliše da bi novi manuelni menjač bez pedale kvačila mogao da se koristi u sledećoj generaciji Mustanga ili u nekom od verzija SUV modela Bronco.

Vreme će pokazati da li Ford može da smanji proizvodnu cenu ovog menjača i ponudi ga u većem broju svojih vozila. Jedno je sigurno - ideja je zanimljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fordov manuelni mjenjač bez kvačila

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2022

​Moguće je da će se naći u sljedećoj generaciji modela Mustanga ili u novom Fordu Bronco.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.