Ford: Prvi električni auto star 40 godina (VIDEO)

Izvor: S media, 21.Mar.2011, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford: Prvi električni auto star 40 godina (VIDEO)

Ford je prvi put lansirao model električnog mikroautomobila još pre 40-ak godina, davne 1967. godine na auto showu u Djenovi. Automobil zvan Comuta bio je prvi Fordov model koji se kretao na baterije.

Henry Ford i Thomas Edison navodno su počeli da rade na prvom modelu električnog automobila još 1913. godine, piše Wired.com.

Fordov automobil je izrađen u fabrici u Velikoj Britaniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Imao je elektromotor snage 3,7 kilovata, odnosno pet konjskih snaga, a napajala ga je 12-voltna baterija.

Direktor "Forda" nagradjen paketom akcija

Planirani model trebalo je da ima dva sedišta za odrasle i dva za decu i da se kreće maksimalnom brzinom od oko 60 kilometara na sat. Tehnologija baterija mu je tada omogućavala 'domet' od oko 60 kilometara pri brzini od 40 km/h.

Taj je automobil bio toliko malen da su na parkirno mesto namenjeno za jedan prosečan (američki) automobil stala takva tri. Bio je dug tek nešto preko dva metra.

Imao je, za to doba 'sofisticiran' sistem grejanja i hlađenja. Ford je automobil najavljivao kao vozilo namenjeno u prvom redu za vožnju gradom, odlaske u nabavke i slično.

(Net.he foto:tomorrowisgreener.com)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.