Niš je prestonica domaćeg filma

Izvor: B92, 21.Avg.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš je prestonica domaćeg filma

Niš je od sinoć prestonica domaćeg filma. Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi svečano su otvoreni 51. Filmski susreti.

Svečano, sa glumcima na sceni, Letnjom pozornicom ispunjenom do poslednjeg mesta i spektakularnim vatrometom, otvoreni su 51. Filmski sureti.

Ključevi Niša od sinoć su u rukama glumaca. Po tradiciji, predsednici žirija uručio ih je gradonačelnik.

Najsvečaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutak večeri - dodela nagrade „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume. Laureat Lazar Ristovski.

"Zahvaljujem se žiriju kolega koji su mi dodelili ovu nagradu, najteže je u svom selu biti prorok, tako je najteže od kolega dobiti nagrade, a kad se dobiju one su najznačajnije", rekao je Lazar Ristovski.

Festival, jedinstven po tome što vrednuje isključivo glumačka ostvarenja, otvorio je Dnevnik mašinovođe. U takmičarskom delu programa 12 filmova domaće kinematografije, tri niške premijere.

"Odabrali smo ovih 12 filmova zato što su komunikativni, što komuniciraju sa gledalištem i to nam je, pored onog osnovnog, da imaju glumačka ostvarenja, da komuniciraju sa gledalištem", izjavio je Vladan Živković, umetnički direktor festivala.

"Zaista ima dobrih ostavrenja, ne secam se da je bila ovako jaka konkrencija, od velikana našeg glumišta do najmlađih, biće sigurno teško", istakla je Sloboda Mićalović.

Izložbe posvećene festivalu i velikanima srpskog glumišta, filmske i likovne radionice, retrobioskop, druženje sa glumcima - samo su deo bogatog pratećeg programa festivala.

Svetla na Letnjoj pozornici biće ugašena u petak 26. avgusta kada se dodelom tradicionalnih nagrada završavaju 51. FS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.