Izvor: TvojPortal.com, 11.Sep.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijunski roman premašio očekivanja (TRAILER)

Izvor: Glas Srpske
VENECIJA - Šestog dana "Mostre" stigao je i za kritičare najiščekivaniji film sezone, adaptacija čuvenog špijunskog romana Džona Le Karea "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", u režiji Šveđanina Tomasa Alfredsona, javio je B92.


Izuzetno mračni i spori triler, koji više govori o špijunima kao ljudima nego profesionalcima, ispraćen je najburnijim aplauzom do sada, a prvi put od početka festivala, nema podeljenih mišljenja, svi se slažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je ostvarenje odlično.
Osim briljantnog pisca Le Karea i u ovom slučaju besprekornog Tomasa Alfredsona, za uspeh filma zaslužna je i neverovatna glumačka ekipa: Geri Oldman u ulozi Džordža Smajla, Kolin Firt kao Bil Hajdon, Benedikt Kamberbeč kao Piter Džulijam, Mark Strong kao Džim Prido, Tom Hardi kao Riki Tar, Džon Hart kao Kontrol, Sieran Hinds kao Roj Blend, i mnogi drugi.
Dok su glumci na konferenciji za novinare objašnjavali koliki im je izazov bio da se nađu u novim, veoma zahtevnim rolama, Alfredson je pričao o tome kako je, iako nije Britanac nego Šveđanin, uspeo da snimi toliko tipično "britanski" film.
- Sedamdesetih godina Švedska je bila praktično iza "gvozdene zavese". Moja sećanja na to doba su da su svi sve napadali, mada je Švedska bila relativno bliska SSSR-u. Sećam se tog perioda, zapravo, dosta dobro. Tada su se zemlje još uvek oporavljale od "vrućeg rata", odnosno Drugog svetskog rata. Sve te sentimente sam se trudio da prenesem na platno, a "nebritansko" poreklo mi je čak pomoglo u ovom slučaju, pošto sam na sve gledao neutralno - rekao je Alfredson.
I glumac Kolin Firt, koji je dobitnik "Oskara" za ulogu u filmu "Kraljev govor", oduševljen je saradnjom na ovom filmskom projektu, iako se našao u jednoj od manjih uloga.
- Ovo je odličan projekat, rađen po fantastičnoj knjizi, i to je sve. Idealna prilika da zarijem čeljusti u nešto sočno, dok se ostali oko mene mnogo više trude. Srećan sam što sam u ovom filmu i što je film ovako ispao - rekao je Firt.
{youtube}Aco15ScXCwA&feature=player_embedded{/youtube}
Geri Oldman
- Geri Oldman je fantastičan. U svakom trenutku zna šta radi. Ne mora stalno da se napinje i daje sve od sebe, "boji" u slojevima. Ima onu hrabrost starijih glumaca koji vam daju fragmente, deliće koje potom sami sastavljate u celinu. Najviše me je impresionirala njegova statičnost, kako je sposoban da prikaže toliko uz tako malo govora i pomeranja - rekao je Tomas Alfredson.

filmVenecijanski filmski festivalfilm Tinker Tailor Soldier Spyšpijunski romana Džona Le Karea

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.