Izvor: Pančevac-online.com, 22.Nov.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restauracija dela iz legata Vladimira M. Fijata

Vladimir M Fijat, trgovački putnik, srpski dobrovoljac, kolekcionar i poslastičar na dvoru Karađorđevića je svom rodnom mestu Samošu nekoliko meseci pre smrti 1959. godine, darovao zbirku umetnina u kojoj je bilo oko 300 slika, zapisa, dokumenata, kao i album sa preko 700 dokumentarnih fotografija iz Prvog svetskog rata. Zbog neadekvatnog čuvanja, u zbirci je ostalo nešto više od 100 dela. Galerija „Vladimir M. Fijat“ osnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << je sa ciljem da se preostala dela sačuvaju.

Direktorka Doma kulture „Vladimir M. Fijat“ u Samošu, Jelena Trajković navodi da su u saradnji sa Muzejem iz Pančeva, još četiri eksponata poslata na restauraciju, sredstvima dobijenim po projektu ministarstva za kulturu i javno informisanje Republike Srbije. Prethodno su ove godine sredstvima iz pokrajine AP Vojvodine rekonstruisana tri eksponata iz ove kolekcije.

Očekuje se da će eksponati u Samoš biti vraćeni do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.