Radnici Fijata predali pismo za predsednika Vučića

Izvor: Kragujevac.rs, 14.Jul.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Fijata predali pismo za predsednika Vučića

Radnici druge smene zaposleni u Fijatu okupili su se danas ispred zgrade Grada kako bi predstavnicima lokalne samouprave predali pismo upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću.

Podršku okupljenim radnicima pružili su Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Dragan Ilić, predsednik sindikata fabrike “Zastava oružje“ i Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora zahvalio se kompaniji Fijat što je došla u Srbiju, pokrenula proizvodnju i zaposlila radnike u kragujevačkoj fabrici, ali je poručio da radnici u Srbiji nisu jeftina radna i da imaju pravo da rade i žive od svog rada. U proteklom periodu pozivali smo državne organe da počnu da rade. Inspekcija rada je još 26. juna izdala rešenje po kome se nalaže da kompanija Fijat postupa u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije i da pregovara sa štrajkačkim odborom. Fijat je, međutim, to odbio. Ovde smo došli da kažemo da ne dozvoljavamo da bilo koja firma, da bilo koji poslodavac može da bude jači od naše države, jer država smo mi, mi građani, mi radnici, svi zajedno - poručio je Marković okupljenim radnicima.

Štrajkači su, takođe, nezadovoljni i zbog toga što Vlada Srbije juče nije usvojila zaključak kojim bi im garantovala da neće snositi posledice ukoliko štrajk bude nastavljen i posle pregovora.

U pismu koje su štrajkači predali gradonačelniku Radomiru Nikoliću, a upućeno je predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, između ostalog se kaže da radnici traže da se država hitno uključi u rešavanje aktuelne situacije u preduzeću Fijat, da stranog poslodavca natera da poštuje zakone naše države i da se što pre pristupi pregovorima u cilju obezbeđivanja uslova rada i zarada dovoljnih za pristojan život.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.