Radnici Fijata ne odustaju od četiri zahteva (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2022, 04:31

Radnici "Fijata" ne odustaju od četiri zahteva (AUDIO)

Radnici kragujevačkog Fijata poručuju da ne odustaju od četiri zahteva i traže od Vlade Srbije pisane garancije za njihovo ispunjenje. Oni zahtevaju povećanje otpremnine, da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa, radno angažovanje u drugim fabrikama radnika koji su višak, kao i minimalac za one koji žele da ostanu u Fijatovoj fabrici u tranzicionom periodu do početka najavljene proizvodnje električnog vozila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nezadovoljni ponudom poslodavca radnici kragujevačkog Fijata blokirali su u sredu autoput u Beogradu, a blokadu su obustavili pošto su za subotu dogovorili sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Niko od radnika neće prihvatiti uslove koje je ponudio menadžment, poručio je predstavnik radnika Fijata Đorđe Milojević.

Premijerka Ana Brnabić prethodno je izjavila da su radnici odlučili da izađu na ulicu i organizuju proteste umesto da nastave pregovore sa vladom.

Prethodni protest održali su u Kragujevcu nakon što je istekao rok za prijavljivanje za rad u Slovačkoj.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Saša Đorđević tada je rekao je da je u pregovorima jedino učinjen iskorak u zaštiti položaja osetljivih kategorija zaposelnih, koji se odnosi na majke sa decom do pet godina.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike "Fijat Plastik" Zoran Miljković istakao je da oko njihovih zahteva nema pregovaranja.

Ekonomista Branislav Jorgić ocenio je za Radio Novi Sad da se cela sindikalna bitka zapravo vodi oko visine otpremnina, pošto veći broj radnika odbija odlazak u inostranstvo i oni će predstavljati tehnološki višak.

Ukazuje, međutim, da za nastavak proizvodnje ne postoje nikakve objektivne garancije, osim obećanja da će se desiti.

Vlada Srbije i Fijat najavili su pokretanje proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu, ali od 2024. godine, a u tu investiciju vrednu 190 miliona evra Srbija će uložiti 48 miliona.

Nakon te najave, međutim, od 2.016 radnika njih 1.541 je proglašen viškom i ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina.
Pogledaj vesti o: Autoput,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.