FIAT proizvodi model na kome gubi 20.000 $ po vozilu

Izvor: B92, 05.Okt.2017, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIAT proizvodi model na kome gubi 20.000 $ po vozilu

Iako je većina električnih automobila i dalje preskupa za prosečnog kupca, neki proizvođači priznaju da čak i uz tako visoke cene beleže gubitke na svakom prodatom primerku.

Razvoj i proizvodnja modela na struju koštaju mnogo auto-kompanije, pa se one često udružuju kako bi zajedničkim snagama došli do jeftinijeg novog električnog automobila.

Iako neki proizvođači, poput Tesle, dobro zarađuju na prodaji svojih električnih vozila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FIAT priznaje da na svakom isporučenom modelu 500e na struju upiše gubitak od čak 20.000 dolara.

Ovu zapanjujuću informaciju lično je otkrio prvi čovek FIAT-Chryslera, Serđo Markione, tokom govora na jednom univerzitetu u Italiji.

Poređenja radi, General Motors je objavio da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara.

U ovu računicu su, pored fabričkih troškova same proizvodnje, uračunati i ogromni izdaci koje kompanije daju na istraživanje i razvoj modela na struju.

Kako prenosi Blumberg, Markione je u svom govoru rekao da uprkos tolikim gubicima namerava da nastavi sa “elektrifikacijom” modela FIAT-Chryslera.

On je kazao da je, iako se lično ne slaže sa tim, razvoj električnih automobila u ovom trenutku neminovan i da je, naročito u Evropi, automobilska industrija krenula tim pravcem.

Markione smatra da tradicionalne auto-kompanije zato moraju da ubrzaju razvoj svojih električnih modela kako bi mogli da se takmiče sa Ilonm Maskom i “Teslom”, koji se, prema njegovim rečima, “kreću brzinom rakete” kada je reč o automobilima na struju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fiat na svakom isporučenom modelu 500e na struju upiše gubitak od 20.000 dolara

Izvor: AutoBlog, 06.Okt.2017, 06:48

Iako je većina električnih automobila i dalje preskupa za prosečnog kupca, neki proizvođači priznaju da čak i uz tako visoke cene beleže gubitke na svakom prodatom primerku. Razvoj i proizvodnja modela na struju koštaju mnogo auto-kompanije, pa se one često udružuju kako bi zajedničkim snagama...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.