Amerikanci o FIAT-u 500L: Uprkos očajnom jugu

Izvor: B92, 15.Jul.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci o FIAT-u 500L: "Uprkos očajnom jugu"

Američki visokotiražni dnevni list, USA Today, testirao je FIAT 500L. Njihov opšti utisak je da se radi o kvalitetnom, zanimljivom i upotrebljivom automobilu, a nisu propustili da napomenu da se proizvodi u istoj fabrici u kojoj se nekada izrađivao Yugo.

"Trenutno, ovaj automobil izgleda kao ni jedan drugi na američkim putevima. Ali neće biti iznenađenje ako 500L uskoro postane uobičajeni prizor u Americi, s obzirom da ima sve što je potrebno da za FIAT prodobije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove kupce na ovom tržištu", kaže se na početku teksta o modelu 500L koji je objavljen u jednoj od najčitanijih novina u SAD.

"Smelog dizajna, FIAT 500L, koji se od 2012. nalazi u prodaji u Evropi, drugi je model italijanskog proizvođača koji stiže na tržište SAD. Iako sličnog imena i porekla kao FIAT 500, model 500L ima malo toga zajedničkog sa manjim srodnikom. Ovaj automobil je veći u svakom pogledu, ima 5 vrata, u njega može da se smesti komforno četiri, a nominalno pet, osoba i dosta stvari u prtljažniku."

"Jedina bitnija komponenta koju dva modela dele jeste 1.4 litarski MultiAir turbo-benzinski motor od 160 ks. Pre FIAT-a 500L, ovaj motor svoje mesto je našao u modelu 500 Abarth. U slučaju 500L ova jedinica je pun pogodak. Motor je odgovarajući, kako za zujanje po gradu, tako i za krstarenje po autoputu. U kombinaciji sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, automobil je prava 'bomba' u vožnji."

"U odnosu na poziciju koju ima u Evropi, gde konkuriše MPV, odnosno mini-van vozilima, 500L je u Americi orijentisan na segment malih crossovera u koji spadaju automobili kao što su MINI Countryman ili Nissan Juke. Takva vozila po pravilu su idealan izbor za prevoz dece, kućnih ljbimaca ili za smeštaj bicikala, daski za surf i sličnih rekvizita."

"Ipak, postoji jedna razlika. U poređenju sa konkurencijom, 500L za sada se ne nudi u konfiguraciji sa pogonom 4x4. Ovaj automobil, međutim, ima druge adute kojima će privući kupce. Jedan od njih je panoramski stakleni krov, koji se proteže čitavom dužinom vozila i za koji treba izdvojiti dodatnih 950 dolara. Velike staklene površine pružaju bolju preglednost i osećaj otovrenog prostora tokom vožnje.To istovremeno znači da će vozač i putnici biti više izloženi radoznalim pogledima prolaznika i njihovim komentarima."

USA Today navodi da je "FIAT 500L verovatno trenutno najmarkantniji automobil na američkom tržištu, koji svojim izgledom jasno ukazuje na evropsko poreklo."

"Tokom testiranja, više puta su nas zaustavljali stranci iz Evrope, koji su bili srećni da vide jedan tako evropski auto na američkim putevima."

"Ako želite da svojim vozilom privučete pažnju na ulici, FIAT 500L je najjeftiniji automobil za tu svrhu. Osnovna Pop verzija prodaje se po ceni od 19.100 dolara, a odlično opremljeni 500L Easy, koji je bio na našem testu, košta 23.495 dolara. Ovaj paket, između ostalog, uključuje i Beats audio uređaj veoma pristojnog kvaliteta, grejana prednja sedišta i još nekoliko drugih opcija. Čak i najskuplja, Lounge verzija, koja sadrži kožna sedišta i automatski menjač, svojom cenom ne prelazi 27.895 dolara."

Američki dnevni list osvrnuo se i na poreklo FIAT-a 500L.

"U početku bilo smo skeptični, pomislivši da je FIAT celokupni razvojni budžet potrošio na dizajn automobila. Ali, uprkos tome što stiže iz nekadašnje srpske fabrike koja je osamdesetih godina prošlog veka proizvodila katastrofalni Yugo, FIAT 500L ostavlja utisak izuzetno kvalitetno izrađenog automobila."

"Manje primedbe imali smo na prekidač za aktiviranje grejača u sedištima i nekoliko aljkavo izvedenih detalja u završnoj obradi. Ali, s obzirom da je automobil koji smo testirali jedan od prvih primeraka koji je stigao u Ameriku, moguće je da se radi o dečijim bolestima iz prve proizvodne serije."

U daljoj analizi, novinari USA Today sastavili su spisak još nekih detalja koji su im zasmetali prilikom testiranja FIAT-a 500L:

- Udubljenje koje se nalazi pored USB priključka premalo je da bi u njega mogao da stane bilo koji popularni smartphone;

- Ne postoj način da se zaštitite od sunčevih zraka koji dopiru kroz velike staklene površine;

- Nismo nikako mogli da podesimo volan tako da nam svojim položajem delimično ne zaklanja instumente;

- Dobro je što zadnja sedišta mogu potpuno da se obore, ali je sistem loš jer i tako oborena sedišta ne ostavljaju previše slobodnog prostora za dodatni prtljag;

- Kao i svaki visoki automobil sa relativno kratkim međuosovinskim rastojanjem, i FIAT 500L dosta odskače kada naleti na neravninu na putu.

Ipak, konstatuje se da su ove zamerke relativno beznačajne u odnosu na ono što automobil pruža korisniku.

"Prosek potrošnje tokom testa iznosio je oko 9 l/100 km, a zahvaljujući snažnom motoru automobil je ubrzavao žustro, čak i prilikom preticanja na autoputu. Menjač se pokazao kao precizan i komforan u ekspoloataciji, sa dobrim odzivom. I, na kraju, da li smo već spomenuli koliko je ovaj auto zabavan za vožnju", završava svoj tekst o FIAT-u 500L novinar lista USA Today.

Izvor: USA Today

Foto: FIAT

Pročitajte kakav je utisak FIAT 500L ostavio na ekipu Top Geara.

Pročitajte zapažanja novinara britanskog Independenta sa prve međunarodne prezentacije FIAT-a 500L.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerikanci o FIAT-u 500L: "Uprkos očajnom jugu"

Izvor: B92, 15.Jul.2013

Američki visokotiražni dnevni list USA Today testirao je FIAT 500L koji se proizvodi u Kragujevcu za tržište te zemlje..."Trenutno, ovaj automobil izgleda kao ni jedan drugi na američkim putevima. Ali neće biti iznenađenje ako 500L uskoro postane uobičajeni prizor u Americi, s obzirom da ima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.