Izvor: Blic, 04.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra pravosnažne presude Mrkšiću i Šljivančaninu

Žalbeno veće Haškog tribunala sutra će saopštiti pravosnažne presude bivšim oficirima JNA Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu, kojima je suđeno zbog ratnog zločina na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

Na suđenju takozvanoj "vukovarskoj trojci", Sudsko veće Tribunala je 27. septembra 2007. prvostepeno osudilo Mrkšića na 20 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu 194 hrvatska zarobljenika na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << farmi Ovčara.

Šljivančanin je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u mučenju zarobljenika.

U decembru 2007. Šljivančanin je pušten na slobodu do okončanja žalbenog procesa, jer je u pritvoru Haškog tribunala do tada proveo više od 90 odsto kazne koja mu je prvostepeno izrečena.

Treći optuženi u "slučaju vukovarske trojke", takođe bivši oficir JNA Miroslav Radić, oslobođen je krivice po svim tačkama optužbe i pušten na slobodu.

Mrkšić je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava pošto je povukao vojnike JNA koji su čuvali zarobljenike, što je imalo za posledicu da su pripadnici srpske Teritorijalne odbrane i paravojnih jedinica bili u prilici da ih ubiju.

Snage JNA pod njegovom komandom su prethodno uspostavile nečovečne uslove pritvora, a Mrkšić nije delovao efikasno kako bi obezbedio da zarobljenici budu adekvatno zaštićeni, ocenio je sud.

Šljivančanin je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja, jer nije obezbedio adekvatnu stražu JNA na Ovčari ili se nije pobrinuo da stražari JNA, koji su bili pod njegovom kontrolom, preduzmu mere kako bi sprečili srpske snage da premlaćuju zarobljenike.

Žalbe na presude Mrkšiću i Šljivančaninu uložili su i tužilaštvo i odbrana.

Mrkšić se dobrovoljno predao i prebačen je u Hag 15. maja 2002. godine, a Šljivančanin je uhapšen 13. juna 2003. i izručen Tribunalu dve nedelje kasnije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.