Prerađivači mleka protiv izmene pravilnika o aflatoksinu

Izvor: Press, 12.Mar.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prerađivači mleka protiv izmene pravilnika o aflatoksinu

"Uslovi se neće stvoriti sve dok se ne preduzmu svi potrebni koraci za formiranje Nacionalne referentne laboratorije", navedeno je u saopštenju.
Istaknuto je da u Srbiji trenutno ne postoji pouzdan način merenja kvaliteta mleka, "jer su odstupanja prema različitim metodama merenja istog uzorka čak i do sto odsto", što je, kako se dodaje, stvorilo prostora za različite manipulacije i otvorilo mogućnost da se ispolitizuje afera "mleko".
U SEDA navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je politički vođena kriza imala najveći uticaj na proizvođače mleka.
Trenutno je izvan prometa 405 farmi i porodičnih gazdinstava, navodi se u saopštenju i dodaje da su gubici nekoliko stotina porodica, kojima je proizvodnja mleka jedini izvor prihoda, nemerljivi i nenadoknadivi.
"Postojeći broj grla na farmama je manji od 350.000, što predstavlja istorijski minimum stočnog fonda Srbije, sa tendencijom daljeg pada", upozorili su iz Nacionalne asocijacije prerađivača mleka i naglasili da su radi poboljšanja situacije na tržištu mleka, u prethodnom periodu prerađivači obezbedili uvoz više hiljada junica za pomoć stočarima.
Ukoliko se stočni fond ne uveća, a vrati prethodni Pravilnik (o dozvoljenom nivou aflatoksina), Srbija će u budućnosti biti primorana da uvozi mleko, što "znači potpuni kolaps srpske privrede", piše u saopštenju.
Nacionalna asocijacija prerađivača mleka osnovana je u novembru 2011. i trenutno ima osam mlekara-članica: Niška mlekara, Meggle, Šabac, Kuč, Ekomlek, Lazar, Muza i Leskovac.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.