Ministarstvo: Poljoprivrednici će dobiti premije za svo mleko

Izvor: Blic, 05.Mar.2013, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Poljoprivrednici će dobiti premije za svo mleko

Pored besplatnog kukuruza, zeolita i otkupa svog sirovog mleka, poljoprivrednicima će biti isplaćene premije za svo predato mleko, bez obzira na sadržaj aflatoksina, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

- Svi će dobiti premiju za mleko kao da su predali mleko koje je u redu - naglasio je Golubović, podsećajući da su za tu vrstu subvencija ove godine namenjena su sredstva od 4,4 milijarde dinara.

Premija za mleko iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedam dinara po litru, a ta sredstva daju se za 126.000 krava, napomenuo je Golubović.

- Sve farme koje su po rešenju republičkih veterinarskih inspektora zatvorene zbog sumnje na aflatoksin u hrani za životinje i kukuruzu, dobiće 300 kilograma besplatnog kukuruza iz Republičke direkcije za robne rezerve po stočnom grlu i odgovarajuću količinu zeolita - podsetio je Golubović.

Pored toga, dali smo uputstvo mlekarama da vrše prijem mleka bez obzira na nivo kvaliteta, koji sada u 99 odsto slučajeva odgovara standardima, naglasio je državni sekretar.

Golubović je rekao da se radi o kratkoročnim merama za pomoć malim poljoprivrednicima, a dugoročne mere za unapređenje stočarstva će vrlo brzo stupiti na snagu putem pravilnika na osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Počela distribucija zdravog kukuruza i zeolita

Farmama sirovog mleka koje su privremeno isključene iz otkupnih linija danas je počela distribucija 300 kilograma zdravog kukuruza iz robnih rezervi po muznom grlu, kao i odgovarajuća količina zeolita kako bi se u kratkom roku podigao nivo kvaliteta stočne hrane i mleka, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vlada Srbije usvojila je dva zaključka za interventnu pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, kojima se predviđaju mere za pomoć farmama kojima je rešenjima republičkog veterinarskog inspektora izrečena mera zabrane stavljanja u promet sirovog mleka.

Povezane vesti: Pajtić: Srpsko mleko više niko neće hteti da kupi, a kod nas će dolaziti ono koje drugi bacaju Crna Gora neće uvoziti mleko iz Srbije "Špigl": U Nemačkoj otkriven srpski kukuruz zatrovan aflatoksinom. "Bild": Možda i nije iz Srbije Đurić: Odluka o povećanju aflatoksina šamar građanima Aflatoksina će u Srbiji biti sve više zbog klimatskih promena

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ministarstvo: Poljoprivrednici će dobiti premije

Izvor: Akter, 05.Mar.2013

Pored besplatnog kukuruza, zeolita i otkupa svog sirovog mleka, poljoprivrednicima će biti isplaćene premije za svo predato mleko, bez obzira na sadržaj aflatoksina, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.