Izvor: KraljevoPress.com, 14.Avg.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 35. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

(Ilustracija: http://www.facebook.com/#!/rvb.vrnnjackabanja)
U Vrnjačkoj Banji u subotu veče počeo je 35. Festival filmskog scenarija na kome će do 17. avgusta biti prikazano osam filmova, a na otvaranju je prikazan prvi film iz takmičarske selekcije - "Neprijatelj", rađen po scenariju Đorđa Milosavljevića.
Otvarajući festival na Letnjoj pozornici, koja nosi ime velikana srspkog glumišta Danila >> Pročitaj celu vest na sajtu KraljevoPress.com << Bate Stojkovića, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković pohvalio je organizatore festivala i filmske umetnike koji "i bez novca uspevaju da organizuju dobar festival".
On je naglasio da "kada neko uspeva 35 godina, što su pristojne godine i početak ozbiljne mladosti, da pravi ovako dobar festival, zaslužuje da ministarstvo i sa malo novca, kojim raspolaže, pomogne".
Direktor festivala Milan Nikodijević konstatovao je da Festival filmskog scenarija spada u red "dobranih staraca na kinematografskim prostorima Srbije" i najavio da će ovogodišnje izdanje ponuditi publici, po njima, najbolji izbor od onoga što su sineasti snimili između dve manifestacije.
On je izrazio zadovoljstvo što je od avgusta 2010. snimljeno dovoljno filmova da su mogli posle dužeg vremena da naprave selekciju.
Nikodijević je podsetio da se nekada na prostorima Jugoslavije, kada je festival tek počinjao, snimalo i po 40 filmova, te je selekcija obuhvatala 12 filmova i bila je velika čast za autore da se njihovo ostvarenje nađe na festivalu.
Bilo je i godina, primetio je on, kada su jedva "pabirčili" po četiri ili pet filmova.
Nikodijević je dodao da je od prethodnog festivala snimljeno 17 filmova, od kojih je odabrano osam.
On je preporučio publici program "Mladi lavovi" - "mala vrata na koja nove snage srpskog filma ulaze na veliku scenu", a koji obuhvata 11 kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i akademija umetnosti iz Beograda i Novog Sada.
Nikodijević je najavio i program "Preko plota", sa četiri filma iz Rumunije, Crne Gore, Mekedonije i BiH.
Na otvaranju je prikazan prvi film iz takmičarske selekcije - "Neprijatelj", rađen po scenariju Đorđa Milosavljevića, u režiji Dejana Zečevića, a ranije danas publika je imala priliku da pogleda šest studentskih filmova.
Žiri u sastavu: pobednik prvog festivala, za scenario "Ljubavni život Budimira Trajkovića", Predrag Perišić, reditelj Mihajlo Vukobratović i književnik Mihajlo Pantić, dodeliće prvu, drugu i treću nagradu za najbolji scenario i nagradu za najbolji film programa "Mladi lavovi".
Tradicionalni simpozijum ovoga puta baviće se temom "Pisanje za film i televiziju u novom milenijumu", a po 16. put organizuje se Letnja škola dramaturgije "Slobodan Stojanović", koju će pohađati 10 studenata, a vodiće je Đorđe Milosavljević.
(Izvor: www.kurir-info.rs)
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.