Zbog EU pregovaramo sa Prištinom

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2013, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zbog EU pregovaramo sa Prištinom"

Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, Srbija predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu i Metohiji, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić: Nudimo način rešenja paralelnih institucija  

"Potrebne su nam institucije koje priznaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Beograd i Priština, i mi ovim dokumentom dajemo naše viđenje kako da se reši problem", kazao je Dačić na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice Vlade i predsednika Srbije, na kojoj su usvojeni Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

 

U tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne verzije predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i da nema principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, istakao je premijer.

 

Dačić je kazao da su te odredbe zasmetale međunarodnoj zajednici kao i da Srbija nema drugog rešenja sem da nastavi pregovore, jer joj je cilj da dobije datum pregovora sa Evropskom unijom o članstvu.

 

"Nama je cilj da dobijemo datum pregovora. Ne možemo se boriti ako smo van procesa... a zdrav razum nam govori da je EU naš logičan izbor", kazao je Dačić.

 

Premijer je rekao da Vlada Srbije može da prihvati sve što ne ugrožava njene nacionalne interese i da, zarad dobijanja datuma za pregovore za članstvo u EU, želi da ima inicijativu i da učestvuje u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

 

"Ovim se dijalog ne zaustavlja niti ograničava, nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Dačić i naveo da je ovakva rezolucija ustvari ustupak Srbije.

 

Vlada Srbije usvojila je danas Platformu o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i rezoluciju koju će uputiti skupštini na usvajanje.

 

Dačić je saopštio da tekst Platforme za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini neće biti objavljen jer to nije uobičajeno, a da rezolucija govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucija.

 

Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog. Biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije, kazao je Dačić i istakao da je na sednici postignuto puno državno jedinstvo kada je reč o tom "značajnom dokumentu i suštinskom nacionalnom pitanju".

 

Rezolucija, kako je istakao Dačić, polazi od toga da Srbija ne priznaje i neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, a cilj pregovora je da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača, raste i živi u sigurnosti, uz isticanje njihove posebnosti u odnosu na centralu vlast.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rešenje za paralelizam institucija

Izvor: RTS, 09.Jan.2013

Predloženom rezolucijom Srbija je prvi put ponudila rešenje za paralelizam institucija na Kosmetu, kaže za RTS premijer Ivica Dačić. Srpske opštine treba da imaju neku vrstu zajednice, a unutrašnje uređenje i nadležnosti treba da budu predmet političkih razgovora, objašnjava Dačić...Premijer...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.