Varikio: Izbori teraju investitore

Izvor: S media, 04.Mar.2011, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varikio: Izbori teraju investitore

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio o preprekama do EU, investicijama, Kosovu. Reforme države su važnije od rokova. U dijalogu o KiM će se postepeno otvarati teža pitanja.

Italija je ubeđena da Srbija mora da dobije status kandidata za članstvo u EU. Ali, postoje reforme koje treba da se sprovedu u Srbiji do kraja godine. Zahvaljujući volji srpskog naroda i ubeđenosti političkih lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Beogradu, do tog cilja će se doći.

Danska ratifikovala S S P

To je, u razgovoru za ”Novosti”, poručio italijanski ambasador u Beogradu Armando Varikio, koji smatra da je dobijanje statusa kandidata realan cilj, koji predstavlja ”samo novi početak puta koji će biti dug”.

* Kako i koliko Rim može da pomogne Beogradu na tom putu?

- Za to postoje dva načina. Jedan je politički angažman Italije, kako u Beogradu, tako i u Briselu, da bi se stvorio povoljniji teren za saradnju evropskih partnera sa Srbijom. Drugi način je saradnja naših dveju zemalja u oblasti ekonomije. I jedno i drugo treba da olakšaju Srbiji približavanje ka EU.

* Verujete li da će Srbija, uz status kandidata, dobiti i datum za otpočinjanje pregovora sa Briselom?

Zajedničkom igrom protiv predrasuda

- Srbija mora da sprovede reforme da bi dobila status kandidata i započela pregovore, ne zato što to od vas traži Brisel. Reforme su neophodne za razvoj i dobrobit građana. Evropa nudi Srbiji tri stvari: strategiju za približavanje, način i cilj. Sigurno je da postoje unutar EU zemlje koje su bliske Srbiji i koje će da joj pomognu na tom putu.

* Koliko činjenica da su Mladić i Hadžić na slobodi može da poremeti plan?

- Njihovo hapšenje svakako bi imalo pozitivan efekat. Ta imena vezana su za tužno poglavlje srpske i evropske istorije. Današnja Srbija je mnogo drugačija. Predsednik Tadić je pokazao hrabrost poklonivši se srebreničkim žrtvama, a i parlament je usvojio rezoluciju o osudi zločina. Sada treba zatvoriti haško poglavlje. Postoji volja evropskih partnera da pomognu, a postoji i volja Beograda da stavi tačku na tu priču. Očekujem rezultate.

* Hoće li se Srbiji ispostaviti uslov da prizna nezavisno Kosovo pre članstva u EU?

- Veoma smo zadovoljni zbog sadašnjeg stanja i najave otpočinjanja pregovora Beograda i Prištine. Određeni su i šefovi pregovaračkih timova i proces treba da počne. Želimo da Kosovo postane prevaziđen problem, a ne nerešeno polje sukoba. Važno je da se ostavi iza leđa jedan ružan period. Moraćemo da preuzmemo odgovornost, budući da smo u EU svi manjine.

Detaljnije na Večernje novosti.rs
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.