Van Rompej dolazi da ohrabri Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej dolazi da ohrabri Srbiju

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej najavio je da će u ponedeljak, 1. jula, doći u Beograd da čestita i ohrabri Srbiju u njenoj ambiciji da postane član EU.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej  

"U Beograd dolazim da bih čestitao i ohrabrio. Putujem sa pozitivnom porukom podrške Srbiji u nameri, ambiciji da postane član EU. Rekao bih čak da u duhu entuzijazma >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dolazim u Prištinu i Beograd", istakao je van Rompej.

 

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom istorijska i da cilj Evropskog saveta neće biti da doda nove uslove, već da potvrdi dogovor o pregovaračkom okviru koji će postići ministri.

 

Van Rompej je najavio da će uskoro biti utvrđen pregovarački okvir.

 

"Evropski savet će tokom svog godišnjeg sastanka o proširenju potvrditi prethodnu odluku Saveta ministara o pregovaračkom okviru", pojasnio je van Rompej.

 

On je rekao da je januar, kao datum za početak pregovora o članstvu Srbije u EU, realan trenutak za otpočinjanje pregovora.

 

Van Rompej očekuje da će "sve ići dobro" i da će Beograd i Priština primeniti dogovore, kako bi se posle toga otpočelo sa pregovorima.

 

"Naveli smo u zaključcima Evropskog saveta da ćemo pregovore početi najkasnije u januaru. Ali, jedna istorijska odluka nije pitanja nekoliko dana gore ili dole. Važna je perspektiva i nada. Utvrdili smo datum i sad idemo dalje", poručio je van Rompej.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.