Ubrzati reforme, a ne odgovaranje na upitnik

Izvor: S media, 24.Nov.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzati reforme, a ne odgovaranje na upitnik

Spoljnopolitički analitičar Vladimir Todorić ocenio je danas da je previše optimistično očekivati da će Srbija na pitanja iz upitnika Evropske komisije odgovoriti do kraja januara 2011. godine i da se treba posvetiti reformama.

Todorić je rekao da to nisu "akademski odgovori", već da oni moraju biti utemeljeni u stvarnosti.

Srbija će ispuniti zahteve

On smatra da je bitnije ubrzati reforme i ispuniti 10 uslova, koje je Srbiji postavila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU, a koji se odnose na restituciju, blanko ostavke, regionalnu i saradnju s Haškim tribunalom, azilante, zaštitu Roma...

"Ukoliko Vlada Srbije usvoji akcioni plan za ispunjenje tih uslova u decembru, kao što je najavila, kako onda misli da na upitnik odgovori do kraja januara sledeće godine ?" - zapitao je Todorić, istakavši da tada "praktično ni pet, ni deset odsto akcionog plana neće biti ispunjeno".

Samo DS za reformu političkog sistema

Povodom izjava predstavnika vlasti, koji očekuju da će Srbija pregovore zaopčeti do kraja mandata ove vlade, Todorić je kazao da se tu interesi gradjana i vlasti poklapaju, jer i jedni i drugi žele status kandidata pre izbora.

On, medjutim, tvrdi da Srbija neće dobiti status kandidata ukoliko ne ispuni takozvanih 10 zapovesti EU.

"Od momenta kada se predaju odgovori proćiće izmedju 10 i 12 meseci, pre nego što EK da svoje mišljenje. To nam opet govori da ne treba da žurimo sa odgovorima, nego sa reformama", rekao je Todorić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.