Sve više žena umire od raka pluća

Izvor: B92, 11.Feb.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više žena umire od raka pluća

Stopa smrtnosti od raka pluća raste među ženama u skoro svim zemljama Evrope, dok među ukupnim stanovništvom Evrope opada broj umrlih od ostalih vrsta reka, pokazala je studija objavljena u stručnom časopisu Onkološki anali.

Istraživači su koristili podatke Svetske zdravstvene organizacije i EU o broju smrtnih slučajeva od raka od 1970. do 2007, kako bi predvideli smrtnost za 2011. godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Oni su procenili da bi u ovoj godini u Evropi moglo od raka da umre 1,3 miliona ljudi, šest odsto manje žena i sedam odsto manje muškaraca nego ranije.

Najviša stopa smrtnosti od raka je u Poljskoj, a najniža u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

Stručnjaci smatraju da će u 2011. opasti broj smrti od raka stomaka, genitalnih organa i leukemije, dok će porasti broj žena koje bi mogle da umru od raka pluća.

Poslednjih godina broj smrtnih slučajeva od te vrste raka kod žena raste u svim evropskim zemljama, osim u Velikoj Britaniji gde je, posle decenije rasta, došlo do stabilizacije.

Među muškarcima u Evropi konstantno opada broj umrlih od raka pluća.

Karlo la Vekija, stručnjak Instituta Mario Negri i Univerziteta u Milanu koji je predvodio izradu studije, smatra da su za porast broja obolelih od raka pluća među ženama u Evropi uzrok i kulturološki razlozi.

"Ženama je možda teže da prestanu da puše jer kad prestanete imate tendenciju da se ugojite tri do četiri kilograma. Za žene, to je možda više psihološka zavisnost koje je teško odreći se", smatra La Vekija.

On je dodao da se, imajući u vidu da je većina žena u Evropi počela da puši krajem '60. i početkom '70. godina tek može očekivati vrhunac u broju smrtnih slučajeva od raka pluća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.