Ru­mu­ni­ja do­bi­la no­vu vla­du

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ru­mu­ni­ja do­bi­la no­vu vla­du

Iz­bor teh­no­kra­te Da­či­ja­na Čo­lo­ša za pre­mi­je­ra mno­gi oce­nju­ju kao deo una­pred osmi­šlje­ne kom­bi­na­to­ri­ke u ko­joj je ključ­nu ulo­gu od­i­grao pred­sed­nik Kla­us Jo­ha­nis

Od na­šeg do­pi­sni­ka

Bu­ku­rešt – Dvo­dom­ni ru­mun­ski par­la­ment, ko­mot­nom ve­ći­nom, iz­gla­sao je po­ve­re­nje no­voj, u su­šti­ni pre­la­znoj teh­no­krat­skoj vla­di, ko­ju pred­vo­di >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biv­ši ko­me­sar EU za po­ljo­pri­vre­du Da­či­jan Čo­loš.

Ta­ko je za ma­nje od go­di­nu da­na od svog iz­bo­ra za pred­sed­ni­ka Ru­mu­ni­je Kla­us Jo­ha­nis ostva­rio ve­li­ku, vi­še pu­ta jav­no iz­ra­že­nu že­lju da ima „svo­ju vla­du”  ko­ja će za­me­ni­ti opreč­nu mu ko­a­li­ci­o­nu vla­du so­ci­jal­de­mo­kra­te Vik­to­ra Pon­te, ko­ji je pod­neo ostav­ku na­kon tra­gič­nih zbi­va­nja u bu­ku­re­štan­skom noć­nom klu­bu „Ko­lek­tiv”. Po­što glav­ni kriv­ci za ne­sre­ću u ko­joj je po­gi­nu­lo vi­še od 50 mla­dih lju­di ni­su hte­li da pre­u­zmu od­go­vor­nost, on­da je to uči­nio Pon­ta.

Ne­po­sred­no po­sle ostav­ke sa­da već biv­šeg pre­mi­je­ra, pred­sed­nik Jo­ha­nis je sa­op­štio da je od­lu­čio da na­đe no­vog še­fa vla­de ko­ji će bi­ti van­stra­nač­ka lič­nost, teh­no­kra­ta, ne­u­pr­ljan ko­rup­ci­o­na­škim zlom. Ali, pr­vi ko­rak ko­ji pred­sed­nik či­ni u no­vo­na­sta­lim uslo­vi­ma je­ste sa­sta­nak sa ame­rič­kim am­ba­sa­do­rom u Bu­ku­re­štu. Za­tim u pa­la­ti „Ko­tro­čenj” za­po­či­nju pred­sed­ni­ko­ve kon­sul­ta­ci­je sa svim po­li­tič­kim par­ti­ja­ma za­stu­plje­nim u par­la­men­tu. Pred­sed­nik ho­će da sa­zna ka­ko one vi­de iz­la­zak iz vla­di­ne kri­ze i ko­ga pred­la­žu za no­vog pre­mi­je­ra. Ali u te kon­sul­ta­ci­je, po sop­stve­nim re­či­ma, „uvo­di no­ve igra­če”: pred­stav­ni­ke gra­đan­skog dru­štva i uli­ce.

Tu pro­ši­re­nu igru „de­mo­krat­skog kon­sul­to­va­nja svih”, pa i uli­ce, biv­ši pred­sed­nik Tra­jan Ba­se­sku na­zi­va „ve­li­kom la­kr­di­jom”, a vo­di­telj­ka emi­si­je „Na dnev­nom re­du” na TV ka­na­lu An­te­na 3, po­pu­lar­na Da­na Gre­ku „po­li­tič­kim ba­le­tom” ko­ji se iz­vo­di po mu­zič­koj va­ri­ja­ci­ji „pre­po­zna­tlji­vih pro­le­ća”.

Bard ru­mun­skog no­vi­nar­stva, uti­caj­ni Jon Kri­sto­ju, pi­še o „za­ma­ja­va­nju na­ro­da”.

Da je ta­ko go­vo­ri či­nje­ni­ca da se od­mah po ob­ja­vlji­va­nju ve­sti o ostav­ci Pon­ti­ne vla­de, da­kle pet da­na pre po­čet­ka „va­žnih po­li­tič­kih kon­sul­ta­ci­ja u pred­sed­nič­koj pa­la­ti”, u jed­nom po­lu­zva­nič­nom bil­te­nu EU u Bri­slu po­ja­vio čla­nak u ko­me se cr­no na be­lo ka­že da će „no­vi ru­mun­ski pre­mi­jer po­sta­ti biv­ši evro­ko­me­sar Da­či­jan Čo­loš”.

Mi­lan Pe­tro­vić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.