Rafifikacija S S P-a podstrek za dalji rad

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafifikacija S S P-a podstrek za dalji rad

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović rekla je danas da odluka Saveta ministara EU o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P), ohrabruje republički parlament da dalje radi na planu zakonodavne, nadzorne i predstavničke funkcije u cilju što bržeg ulaska naše zemlje u EU.

Ona je Tanjuga rekla da je odluka ministara spoljnih poslova EU korak dalje ka evropskim integracijama Srbije, pre svega na planu razvoja i stabilizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ekonomskog života.

Ministri spoljnih poslova EU ranije danas dali su na sastanku u Luksemburgu zeleno svetlo za početak ratifikacije S S P sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

"To je korak dalje ka evropskim integracijama i to pre svega na planu stabilizacije ekonomskog života Srbije i ekonomskog razvoja sa zemljama EU koji je preduslov svih drugih elemenamata razvoja, političkog života države i boljeg kvaliteta života gradjana", rekla je Djukić Dejanović.

Predsednica skupštine je dodala da joj je vest o početku ratifikacije S S P predočena dok je razgovarala sa delegacijom Sabora Hrvatske.

"Posebno pozitivan utisak nosim iz reakcije kolega parlamentaraca, koji su se obradovali gotovo koliko i ja", rekla je Djukić Dejanović.

Vučić:Početak ratifikacije S S P-a dobar korak

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa Evropskom unijom (EU) dobar korak, ali da vlast nedovoljno radi na brzom priključenju Srbije Uniji.

"Vlast nedovoljno radi na brzom priključenju Srbije Evropskoj uniji, pre svega, na polju borbe protiv korupcije, ali istovremeno moramo da razmišljamo kako da razvijamo ekonomiju, kako da popravimo socijalne prilike," rekao Vučić agenciji Beta.

On je kazao da vlastima u Srbiji u tome neće moći da pomogne niko, ako se "ne uozbilje i ne počnu da se ponašaju odgovornije".

"Što se tiče ponašanja evropskih zvaničnika: Hvala im, ali mi sami moramo da promenimo mnogo toga da bi gradjani srbije živeli bolje", kazao je Vučić.



Marković: Srbija nikada nije bila bliže EU


Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da Srbija nikada nije bila bliže Evropskoj uniji i da je zemlja sada mnogo interesantnija za strane investitore.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dali su ranije danas na sastanku u Luksemburgu "zeleno svetlo" za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

Marković je Tanjugu rekao da je očigledno da Srbija ima sve veće šanse da udje u EU "imajući u vidu da gradjani Srbije u zemlje EU mogu da putuju bez viza, da je odmrznut trgovinski sporazum, da smo predali kandidaturu za ulazak u EU i da je sada odmrznut i Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji".

"Mislim da nikada nismo bili bliži Evropskoj uniji i da je sada Srbija mnogo interesantnija za strane investitore, jer je to najpovoljnije tržište imajući u vidu da je najjeftinija radna snaga u okruženju, a da je i obaveza po pitanju poreza takodje najpovoljnija u Srbiji", kazao je Marković.

Lider JS je izrazio uverenje da će gradjani Srbije u narednom periodu mnogo bolje živeti nego do sada.

Početak ratifikacije S SP - priznanje za reforme

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je današnja odluka Saveta ministara Evropske unije o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dokaz da je Srbija dobro postupila kada je odlučila da jednostrano primenjujemo taj sporazum.

"Početak procesa ratifikacije S S P za Srbiju znači priznanje za reforme koje sprovodi, ali i dokaz da smo dobro postupili kada smo 1. februara 2009. godine odlučili da jednostrano primenjujemo S SP", kazala je Grubješić Tanjugu.

Današnja vest je, prema njenim rečima, i dobar signal za strane investitore koji su Srbiji potrebni.

Ministri spoljnih poslova EU dali su, na sastanku u Luksemburgu, zeleno svetlo za početak ratifikacije S SP sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

D.Todorović: Početak ratifikacije nema suštinski značaj

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da "početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Srbiju suštinski ništa ne znači".

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dali su na sastanku u Luksemburgu "zeleno svetlo" za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

"Taj sporazum je Srbiji već naneo štetu koja se meri stotinama miliona evra, a posebno je važno da ucene kada je u pitanju Srbija neće prestati" rekao je Todorović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, EU će sada "pre svega pritiskati Srbiju da u što većoj meri i faktički prizna nezavisnost Kosova i Metohije" kao i da će tražiti "da se učine dodatni koraci ka otcepljenju - odnosno samostalnosti Vojvodine".

Todorović je naveo i da Srbiju "verovatno u pozadini čeka i problem sa Raškom oblasti" i da njeni gradjani ne mogu očekivati bilo kakvo poboljšanje, jer EU "poznaje samo i isključivo jedan jedini način funkcionisanja, a to su ucene i pritisci".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.