Putinu 63,7 odsto glasova, bez čestitki iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinu 63,7 odsto glasova, bez čestitki iz EU

MOSKVA -

Premijer Rusije Vladimir Putin je na jučerašnjim predsednickcim izborima, osvojio 63,7 odsto, čime je pobedio u prvom krugu, objavljeno je posle obrade 99,55 odsto glasova.

Prema podacima Centralne izborne klomisije, drugi je lider komunista Genadij Zjuganov sa 17,19 odsto glasova, a treći biznismen Mihail Prohorov sa 7,88 odsto glasova.

Lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski osvojio je 6,23 odsto glasova, a Sergej Mironov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 3,85 odsto. Saopšteno je da je glasalo oko 65,3 odsto birača.

Međunarodni posmatrači zadovoljni

Rusija je ispoštovala načela fer i otvorenih izbora, saopštila je danas grupa nezavisnih međunarodnih posmatrača, na čijem čelu je bio američki advokat Kjaln Preston.

Prema njegovim rečima, posmatrači nisu registrovali nikavo kršenje zakonom utvrđene izborne procedure na izbornim mestima koja su pratili, a primedbe koje su imali bile su ograničenog karaktera.

Na jedan odsto biračkih mesta nisu funkcionisale veb kamere za kontrolu izbornog procesa, a na tri odsto izbornih mesta nije bio obezbeđen odgovarajući pristup hendikepiranim osobama.

Ukupno 90 odsto članova posmatračke misije dali su ocenu "dobar", deset odsto ocenu "zadovoljavajuće", a ocenu "loš" niko nije dao, rekao je Preston, prenosi Itar tas.

OEBS: Izbori nisu bili fer

Posmatrači OEBS-a ocenili su danas da predsednički izbori u Rusiji, na kojima je pobedio premijer Vladimir Putin, nisu bili fer, jer je njihov ishod bio poznat od samog početka.

"Mada su kandidati mogli da sprovode predizbornu kampanju bez prepreka, uslovi su bili na strani jednog od kandidata, premijera Vladimira Putina", izjavio je na konferenciji za novinare šef misije Parlamentarne skupštine OEBS Tini Koks.

Na konferenciji za novinare, on je kazao da su izbori "jasno" pokazali pobednika, koji je osvojio apsolutnu većinu, što je omogućilo da se izbegne drugi krug.

"Na izborima nije bilo realne konkurencije, nisu postojali jednaki uslovi za sve kandidate. Po našoj oceni, ti izbori su bili nepošteni, bez obzira neke inovacije u biračkom sistemu", izjavio je koordinator misije evropskih posmatrača Toni Pikula.

Pikula je ocenio da su "ozbiljni problemi bili vidni od samog početka izbora".

"Suština izbora je da njihov rezultat treba da bude nejasan. To nije slučaj sa ruskim izborima. Nedostajala je realna trka, a zloupotreba vladinim resursima obezbedila je da je pobednik ranije bio poznat", kazao je Pikula.

Posmatrači OEBS su negativno ocenili i proces prebrojavanja glasova zbog kršenja procedure, na oko trećini glasačkih mesta gde su prisustvovali.

Koks je kazao da je na ovim izborima posmatrački proces bio detaljniji, "zahvaljujući povećanoj svesti građana i dubljoj zainteresovanosti za izbore".

Koks je, međutim, ocenio da su predsednički izbori protekli bolje nego decembarski parlamentarni, i da posmatrači "vide napredak".

Josip Broz: Izbori u Rusiji bili pošteni

Prema dosadašnjim ocenama međunarodnih posmatrača predsedničkih izbora u Rusiji, nije bilo značajnih nepravilnosti, a to su svojim izjavama potvrdili i posmatrači iz Srbije Josip Joška Broz i Nataša Radulović.

Broz, za kojeg mediji navode da je lider Komunističke partije u Srbiji, ocenio je da je "prvi put video poštene izbore u svetu", dok je Radulovićeva rekla da izbori u Rusiji "mogu da posluže za primer drugim zemljama".

Posmatrač iz Austrije Jozef Vegrostek izjavio je da su izbori protekli "sasvim prema zapadnim standardima", dok je mađarski poslanik i član Evropskog parlamenta (EP) Bela Kovač rekao da će predložiti da glasanja za EP ubuduće budu pokrivena kamerama kao što je danas bio slučaj u Rusiji.

Posmatrači OEBS-a oglasiće se sutra, u 14 časova, po moskovskom vremenu na konferenciji za novinare, a nevladine organizacije podnele su više stotina prijava o slučajevima kršenja izbornih pravila.

Posle zatvaranja birališta, u Dagestanu je grupa maskiranih razbojnika napala policajce koji su dežurali na jednom od glasačkih mesta, a u vatrenom okršaju poginula su trojica policajaca i jedan napadač.

Vladimiru Putinu čestitku za ponovni izbor uputio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Hu Đintao čestitao Putinu

Predsednik Kine Hu Đintao čestitao je danas Vladimiru Putinu uspeh na izborima na kojima je ponovo postao predsednik Rusije, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Hu Đintao poslao je poruku u kojoj je čestitao Putinu, kazao je portparol Ministarstva Liu Veimin i ocenio da su izbori održani uspešno.

Putin koji je bio predsednik od 2000. do 2008, a potom dobio četvorogodišnji premijerski mandat, pobedio je u nedelju u prvom krugu izbora sa blizu 64 odsto glasova.

"Sa Vladimirom Putinom... kinesko-ruski odnosi nastaviće da se razvijaju u narednih deset godina", navodi u komentaru agencija Sinhua.

Ekonomije dve zemlje su visoko komplementarne, a isporuke ruskih energenata su ne samo doprinele energetskoj bezbednosti Kine, već su i Rusiji dale pouzdano izvozno tržište u azijsko-pacifičkom regionu, navodi Sinhua.

Na diplomatskom terenu, dve sile nedavno su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija bojkotovale rezoluciju kojom se osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara Asada.

Kina i Rusija upozorile su na nasilnu promenu režima nametnutu iz inostranstva, navodi kineska državna agencija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.