Posle Haga Kosovo tema BG i EU

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posle Haga Kosovo tema BG i EU"

Beograd -- Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić smatra da je, posle Haga, Kosovo centralna tema odnosa Beograda i Brisela.

On smatra da se pritisak na Srbiju po pitanju Kosova neće pojačati, jer je već pojačan i to veoma brzo.

Simić navodi da su u trenutku izručenja Gorana Hadžića stigle poruke da Kosovo dolazi u prvi plan i to od američkog diplomate Tomasa Kantrimena, komesara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Štefana Filea, a iz Prištine je stigao embargo na uvoz robe iz Srbije.

Simić je dodao da priznavanje Kosova formalno neće biti uslov za pridruživanje Srbije EU sve dok postoji pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo.

"EU spoljnopolitičke odluke donosi konsenzusom, a u ovom slučaju nema konsenzusa. Pritisak će dolaziti iz nacionalnih parlamenata zemalja koje priznaju i koje podržavaju nezavisnost Kosova", rekao je Simić.

Neće biti dodatnih pritisaka

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević navodi da će za Srbiju narednih nekoliko godina biti izuzetno težak period zbog pojačanih pritisaka međunarodne zajednice vezanih za Kosovo i da će EU spor Beograda i Prištine koristiti kao izgovor za usporavanje prijema novih članica.

"Očekujem da će se u narednom periodu pojačati pritisak na Srbiju vezano za Kosovo, ali ne tako da će se to postaviti kao uslov za ulazak u EU, nego pre svega u smislu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", rekao je Pribićević.

Pribićević je dodao da je taj pritisak i rezultat želje EU da se odnos Beograda i Prištine do kraja normalizuje, jer EU svakako ne želi da prima u članstvo zemlje za koje ona smatra da imaju nerešene teritorijalne probleme.

"Mislim, međutim, da će to donekle biti i izgovor, s obzirom na probleme sa kojima se EU suočava, da se u jednom trenutku donekle uspori prijem novih članica", rekao je Pribićević.

Naveo je da će se pritisak na Srbiju posle hapšenja svih haških begunaca pojačavati, ali ne tako da Srbija prizna Kosovo, jer pet članica EU nije priznalo Kosovo, pa je samim tim i nelogično očekivati da Srbija prizna, a pet članica EU to nije učinilo.

"Očekujem pritisak u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom. Očekujem izuzetno težak period za Srbiju u narednih nekoliko godina", rekao je Pribićević.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pritisak na Srbiju neće biti pojačan

Izvor: Beta, 25.Jul.2011

BEOGRAD, 25. jula 2011. (Beta) - Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da posle hapšenja svih haških begunaca neće biti pojačan pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom niti će Srbiji priznanje Kosova biti postavljeno kao uslov za ulazak u EU, ali će biti zahteva za...

Nastavak na Beta...

Posle Haga – Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011

BEOGRAD -..Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić izjavio je da se posle hapšenja svih haških begunaca pritisak na Srbiju po pitanju Kosova neće pojačati, jer je već pojačan i to veoma brzo..."U trenutku izručenja Gorana Hadžića stigle su poruke da Kosovo dolazi u prvi plan i to...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.