Počeo samit EU u Briselu, o Srbiji kasnije

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit EU u Briselu, o Srbiji kasnije

U Briselu je večeras počeo dvodnevni samit šefova država ili vlada članica EU. Pre početka lideri se nisu izjašnjavali o kandidaturi Srbije.

Lideri EU će na Samitu razmatrati ključne odluke vezane za sudbinu evra a očekuje se i odluka o tome da li će biti prihvaćena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata.

Učesnici samita uoči početka zasedanja nisu davali izjave o šansama Srbije da dobije status kandidata.

Nemačka kancelarka Angela Merkel govorila je o potrebi za odlučnom akcijom spasavanje evrozone, a francuski predsednik Nikola Sarkozi nije želeo da da bilo kakvu izjavu novinarima koji su se u velikom broju okupili na ulazu u sedište Saveta na trgu Šuman u Briselu.

Očekuje se da će samit, koji je počeo radnom večerom a nastavlja se sutra ujutru, potrajati do ranih jutarnjih sati u subotu, a možda i duže.

Za pozitivnu odluku o statusu kandidata za Srbiju potreban je pun konsenzus svih članica EU, a da li će on biti postignut za sada ostaje neizvesno.

Bezrezervnu podršku statusu kandidata je, sudeći prema izjavama datim poslednjih dana, dala većina država članica, dok su izvesne rezerve izrazile Austrija i Nemačka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.