Petković: Povlačenje države iz medija

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: Povlačenje države iz medija

Ministar kulture najavio uvećano projektno finansiranje medija

Ključne reči na jučerašnjoj četvrtoj javnoj raspravi o novom Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, bile su privatizacija i finansiranje. U, na momente, veoma burnoj diskusiji, učestvovali su ministar Bratislav Petković, predstavnici Radne grupe za pripremu nacrta, ambasador Velike Britanije Majkl Devenport, šef delegacije EU Vensan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dežer, zamenica šefa Misije OEBS-a Pola Tide, kao i brojni predstavnici medija i novinarskih udruženja.

Dežer je kao ključni cilj, koji treba energično ostvariti, istakao povlačenje države iz medija. Projektno finansiranje koje treba uvesti umesto dosadašnjeg direktnog budžetskog, treba da bude pod transparentnim uslovima i ravnopravno, rekao je šef delegacije EU. Devenport je rekao da ni sve zemlje EU nisu na identičan način regulisale medijsku oblast, ali da Srbija treba da je uredi prema evropskim standardima. Pola Tide istakla je značaj javnih tendera prilikom državne pomoći medijima i naglasila da mnogi lokalni mediji neće moći da opstanu.

Ministar Petković najavio je da će država da se povuče iz vlasništva u medijima u predviđenim rokovima i da će biti uvećano projektno finansiranje. To neće značiti ukidanje državne odgovornosti, jer će se finansiranje nastaviti pod jednakim i transparentnim uslovima, najavio je Petković, istakavši da više neće biti državnih pritisaka na medije. Pomoćnik ministra i predsednik Radne grupe Dragan Kolarević rekao je da su brojne prethodne privatizacije medija, pre svega lokalnih, bile neuspešne, veliki broj medija ugašen, a novinari ostali bez posla.

Predstavnici medija, novinarskih udruženja i sindikata izneli su primedbe, istakavši ipak da su vidni pomaci u ovoj oblasti. Direktor agencije Fonet Zoran Sekulić rekao je da je nacrt prenormiran i restriktivan i nije naklonjen privatnim medijima, zatraživši da se ne uništava medijski sektor u uslovima ekonomske krize. Direktor RTV B 92 Saša Mirković ocenio je da zahtevi za registraciju medija prevazilaze potrebe transparentnosti vlasništva.

Vladimir Radomirović iz UNS-a zatražio je da državna pomoć i organi koji je kontrolišu, budu jasno definisani, kao i da državna pomoć koja dolazi iz naše zemlje bude izjednačena sa pomoću koja dolazi iz drugih zemalja. Direktorka agencije Beta Ljubica Marković navela je podatak da je manje od 10 odsto medija privatizovano i zatražila da ovaj proces bude transparentan.

Aleksandar Timofejev, direktor Studija B, istakao je da će prestanak budžetskog finansiranja ubiti ovu medijsku kuću, dodavši da nije tako svuda u Evropi, jer u Holandiji građani plaćaju svojim lokalnim medijima. Dragiša Kovačević, direktor SOS kanala, rekao je da novi zakon, ako bude primenjen, daje dobre šanse medijima, ali da se ne sme čekati još godinu-dve, jer mnogi mediji neće preživeti i zapitao kada će se obaveze poštovanja zakona preneti i na satelitske kanale koji se emituju u Srbiji.

Član Radne grupe Rade Veljanovski rekao je da se neki zalažu da mediji i dalje ostanu u statusu koji je prevaziđen i da ne vidi problem da Studio B bude privatizovan. On je ocenio da je nekorektno govoriti kako neko ubija medije, već da je očigledna namera jednog broja ljudi da zadrže privilegovan položaj.

B. Bilbija

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proterivanje države iz medija

Izvor: Politika, 20.Mar.2013

Od 52 privatizovane lokalne redakcije danas je živa samo jedna, a kako izgleda projektno finansiranje medija viđeno u akciji „Očistimo Srbiju”..Izgleda da najveći problem novinarstva u Srbiji, bar sudeći po nacrtu novog zakona o informisanju, nisu politički i drugi obračuni kroz tabloide,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.