Palmer: SAD vide budućnost BiH u EU i NATO

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: SAD vide budućnost BiH u EU i NATO

Sarajevo -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer podržava da budućnost BiH bude vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), kao i da veruje da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu.

Komentarišući različite stavove članova Predsedništva BiH u vezi sa ANP-om, kao i tvrdnje predsedavajućeg Željka Komšića da neće podržati imenovanje mandatara za Savet ministara BiH ako ne bude usvojen ANP, američki diplomata je odgovorio da je "to politika".

"Ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema napred. To je nešto od temeljnog značaja za BiH", kazao je Palmer.

Prema njegovim rečima, postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO.

"Ne verujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su deo NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU", istakao je on.

Komentarišući informacije o tome da bi se moglo raspravljati o redukovanom ANP-u, Palmer je naveo da je "država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO kao institucijom".

"Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru", istakao je američki diplomata.

Komentarišući Dodikove pretnje da će dovesti u pitanje nadležnost više institucija BiH na teritoriji RS, ako se do 5. septembra ne formira novi Savet ministara BiH, Palmer je ocenio da "takve pretnje neće pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru".

"Nadam se da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju deo onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspeli", naveo je on.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.