Nobel deli Beograd, ljuti Brisel

Izvor: RTS, 08.Dec.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel deli Beograd, ljuti Brisel

Evropske institucije odluku Srbije o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir ocenjuju kao "loš signal". Bojkot uručenja nagrade oštro kritikovale nevladine organizacije i pojedine političke stranke u Srbiji.

Zbog odluke Srbije da ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou negoduju evropske institucije, uz obrazloženje da bi država koja teži članstvu u Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo da bude privržena evropskim vrednostima.

Ambasador Kine u Srbiji Vej Đinghua rekao je da Kina "visoko ceni" odluku Srbije da ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, i dodao je da između dve zemlje postoji razumevanje kada je reč o strateškom partnerstvu i vitalnim interesima.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, poručio je kineski ambasador.

"Dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu nema veze sa mirom, i vi tu imate iskustva: kada je pre dve godine Marti Ahtisari dobio Nobelovu nagradu, ni to nije imalo veze sa ljudskim pravima", naglasio je Vej Đinghua.

Kineski ambasador je objasnio da je taj kineski disident tražio promenu političkog sistema u Kini i, kako je rekao, tražio je da "Kina još 300 godina bude kolonija".

"Na vama je da procenite - mislimo da srpski narod najbolje zna da li Nobelova nagrada za mir ima veze sa mirom. Ja mislim obrnuto", poručio je ambasador.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropsku integraciju Božidar Đelić rekao je da je odluka o tome da ne bude predstavnika Srbije na uručenju Nobelove nagrade za mir u skladu sa državnom politikom Srbije.

"Pošto se radi o prisustvu ambasadora, radi se o ingerenciji Ministarstva spoljnih poslova i mogu da kažem da naša zemlja kao i sve druge zemlje vodi spoljnu politiku koja je pre svega, usklađena sa našim nacionalnim interesima", rekao je Đelić u Odboru Skupstine Srbije za evropske integracije.

Portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Anđela Filote rekla je u Briselu da je zajednička odluka 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade, i da će ta poruka biti preneta vlastima u Beogradu.

Prema njenim rečima, moguće je da će i tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem biti pomenuto i to pitanje.

"Vrlo pažljivo pratimo sva dešavanja u Srbiji, posebno ona u vezi sa političkim kriterijumom koji je ključan za preporuku Komisiji o tome da li je jedna država spremna ili ne da započne pretpristupne pregovore", rekla je Filote.

Ona je dodala da je suviše rano da bi se moglo reći da li ovakva odluka Srbije može negativno uticati na mišljenje Komisije o njenoj kandidaturi za članstvo.

Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta, čiji predstavnici odluku Srbije ocenjuju kao "loš signal".

"Namera Srbije da bojkotuje dodelu nagrade za mir, predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje koja se nalazi na putu ka članstvu u EU, Srbija mora da zna da će reakcija Unije biti negativna", izjavio je za radio Dojče vele predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

Oštre kritike iz Srbije

Osim negativnih reagovanja iz EU, odluka da Srbija praktično bojkotuje uručenje Nobelove nagrade kineskom disidentu i borcu za ljudska prava izložena je oštrim kritikama i u Srbiji, gde se oglasilo više nevladinih organizacija, kao i neke političke stranke.

Preispitivanje te odluke su od Vlade Srbije zatražili Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

"Donošenjem takve odluke vođstvo Srbije pokazuje da ne razume savremene međunarodne odnose, omalovažava ljudska prava i daje primat ucenama, a ne vrednostima koje su priznate u celom svetu", navodi se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost i Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht je rekla da je poštovanje ljudskih prava i ostalih evropskih vrednosti deo vrednosnog opredeljenja zahvaljujući kome je sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji došla na vlast, stoga je odluka da se bojkotuje ceremonija u Oslu pogrešna.

Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir kritikovale su i neke stranke: Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Odnosi sa Kinom najviši nacionalni interes

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je, objašnjavajući odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade, izjavio da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati ni predstavnici Rusije, Srbije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina ceni odluku Srbije

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Kineski ambasador u Srbiji Vei Đinghua kaže da Kina "visoko ceni" odluku Srbije da ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu... "Srpski narod zna da dodela Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu nema veza sa mirom", ocenio je on..."Kada je reč o strateškom partnerstvu...

Nastavak na B92...

Kina ceni odluku Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2010

Kina visoko ceni odluku Srbije da ne pošalje ambasadora na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua..."Dodela Nobelove nagrade za mir disidentu, koji je tražio da Kina još 300 godina bude kolonija, nema veze sa mirom, isto kao ni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.