Moskva-Varšava: tople struje usred zime

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva-Varšava: tople struje usred zime

06.12.2010. -

Katastrofa kod Smolenska i zločini Katinja ne smeju biti najvažnije teme na susretu predsednika Rusije i Poljske. U suprotnom to će značiti da je Varšava zarobljenik istorije, smatra bivši predsednik Aleksandar Kvasnjevski. Svoje mišljenje on je izrekao u intervjuu listu „Gazeta Viborča" uoči posete Poljskoj predsednika Dmitrija Medvedeva.

Ta poseta budi veliki interes poljske javnosti, komentara ima napretek. Tako je predsednik Poljske Bronislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Komorovski izjavio da je Poljska NATO zemlja, član EU i da je izabrala za sebe zapadni pravac. Ali Varšava neće da se udalji od istoka, želi da ostane sa svojim važnim susedima, među kojima je i Rusija, dodao je on. Ova izjava faktički znači da je Poljska spremna za zbližavanje sa Rusijom. Sa druge strane očigledno je da su tople struje u bilateralnim odnosima postale moguće posle nekih dešavanja. Naime, istraga okolnosti avionske nesreće kod Smolenska u kojoj je poginuo bivši poljski predsednik Leh Kačinjski je postala na neki način indikator nivoa poverenja. Kako je zvanična Moskva više puta izjavljivala, uzajamna saradnja u istrazi je povremeno tražila od ruskih činovnika da stanu na rub zakona i veliku odgovornost. U poljskoj političkoj eliti su mnogi ocenili taj ruski gest dobre volje.

Još jedno bolno mesto za rusko-poljske odnose je Katinj. Ovih dana je Državna duma Rusije priznala da je streljanje hiljada poljskih oficira 1940 godine bilo direktno naređenje Staljina. Tako je Rusija uradila sve što je moguće da predstojeći pregovori Medvedeva i Komorovskog prođu u prijatnoj atmosferi. U Moskvi već nazivaju ovu posetu probojnom, jer visoki nivo političke saradnje neizbežno vodi ka jačanju ekonomske saradnje, govori vodeći naučni saradnik Instituta međunarodnih ekonomskih i političkih istraživanja RAN Nikolaj Buharin:

Moguće je da ruske naftne kompanije učestvuju u tenderu za kupovinu 53% akcija naftne grupe „Lotos" u čijem je sastavu velika fabrika za preradu nafte u Gdanjsku. Razmatra se pitanje poljskog učešća u izgradnji Baltičke atomske centrale i stvaranju energetskog mosta Kalinjingrad-Olštin. Uspešno su završeni rusko-poljski pregovori na potpisivanju sporazuma za gas. Isporuka ruskog gasa će se uvećati sa 8 milijardi kubnih metara 2008 godine na 11 milijardi 2012.

Rusko-poljska saradnja se ne završava energetikom. U Varšavi će biti potpisano još nekoliko sporazuma o morskom transportu i borbi protiv zagađivanja Baltičkog mora. Planirane su i humanitarne akcije. Dmitrij Medvedev će uručiti orden prijateljstva čuvenom poljskom reditelju Andžeju Vajdi. U celini, kako je rekao predsednik Poljske Bronislav Komorovski, osnova rusko-poljskih odnosa je u potrazi onoga što spaja, a ne onoga što razdvaja dve zemlje.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/soylentgreen23/cc-nc-by-sa 3.0
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva i Varšava odmrzavaju odnose

Izvor: RTS, 06.Dec.2010

Predsednici Rusije i Poljske Dmitrij Medvedev i Bronjislav Komorovski u Varšavi razgovarali o privrednoj saradnji dve zemlje, ali i mučnim temama iz prošlosti u pokušaju da prevaziđu istorijsko breme i uspostave dobrosusedske odnose...U prvoj zvaničnoj poseti Poljskoj, posle osmogodišnjih nesuglasica,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.