Ministri EU o sankcijama Rusiji, Grčka protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015, 05:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU o sankcijama Rusiji, Grčka protiv

Prvi dan mandata nove grčke vlade započeo je neslaganjem Atine i Brisela oko uvođenja novih sankcija Rusiji, a današnji sastanak šefova diplomatija biće prilika da se sazna da li levičarska vlada podržava sankcije ili je samo "boli" što nije obaveštena o zvaničnom saopštenju EU na tu temu.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras preneo je u utorak svoje nezadovoljstvo šefici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grčka vlada nije konsultovana povodom saopštenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila u Marijupolju.

Oni su, takođe, od svojih ministara spoljnih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji kao odgovor na to, mada konačna odluka neće biti doneta pre samita sledećeg meseca.Kancelarija grčkog premijera saopštila je da je EU trebalo da obezbedi saglasnost Atine pre nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije.

Šta je Atini ustvari zasmetalo, pokušao je danas da objasni novi grčki ministar finansija Janis Varufakis.

On je odbacio tvrdnje da je nezadovoljstvo Atine što nije konsultovana povodom saopštenja EU o krizi u Ukrajini zapravo uvod u stavljanje veta na sankcije Rusiji.

Varufakis u svom blogu tvrdi da su mediji loše preneli u svojim izveštajima stav koji levičarska vlada ima po tom pitanju.

On navodi da se pritužba Atine šefici evropske diplomatije tiče nedostatka konsultacija, a ne samih sankcija Rusiji.

"Problem je u tome što on ni nova grčka vlada nisu nikada konsultovani! Jasno je, dakle, da nije pitanje da li se naša nova vlada slaže ili ne slaže sa novim sankcijama Rusiji. Suština je da li naš stav može da se uzima za gotovo, a da nas i ne obaveste o tome!", napisao je Varufakis.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova, na čijem čelu je sada Nikos Kocijas, za sada se nije oglasilo povodom "spora", navodi Rojters.

Kocijas će danas učestvovati na vanrednoj sednici Saveta ministara inostranih poslova zemalja EU, a, kako prenose grčki mediji, tokom diskusije o jačanju sankcija Rusiji raščistiće spor Atine i Brisela.

Rojters prenosi da je Kocijas u utorak članovima vlade rekao da je iz medija saznao da je EU jednoglasno odobrila sankcije Rusiji o kojima će danas biti reči.

Utisak je da se vlada Aleksisa Ciprasa našla u neslaganju sa Briselom, a tome doprinosi i izjava grčkog ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, koji je rekao da se Atina protivi sankcijama i da "nema neslaganja sa Rusijom", navodi Rojters.

Sam Cipras se susreo sa ruskim ambasadorom u Atini u ponedeljak, istog dana kad je položio zakletvu.

Saopštenje nove grčke vlade upućeno Briselu uznemirilo je evropske lidere i izazvalo je spekulacije da se Atina okreće Rusiji dok istovremeno sa Evropom traži nove pregovore o svom dugu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji će danas razgovarati sa Ciprasom u Atini, izjavio je da Grčka ne može u isto vreme da traži pregovore sa Evropom o dugu i da zauzima suprotstavljen stav po pitanju sankcija Rusiji.

"Ne možete, s jedne strane, da zahtevate od Evrope da pokaže solidarnost sa vašom zemljom kao što to čini gospodin Cipras, a da se onda na prvom zvaničnom koraku izdvajate od zajedničke evropske pozicije", rekao je Šulc.

Shetina veruje da će EU danas pooštriti sankcije Rusiji

Sa druge strane,šeff poljske diplomatije, Gžegož Shetina izjavio je pred današnji sastanak u Briselu da očekuje da Unija pooštri sankcije Rusiji i da zvanična Moskva mora da uvidi da joj se suprotstavio jedinstveno ceo svet.

"U EU nema prihvatanja onoga što se desilo u Marijupolju - ubistva civila, podrška Rusije separatistima. Konkretna diskusija u Briselu doneće zaoštravanje sankcija protiv Moskve", kazao je Shetina poljskoj televiziji TVP.

Predlozi zaključaka koje je pripremio sekretarijat visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kako je rekao ministar, bliski su razmišljanju Poljska, iako za sada nije jasno da li bi dalje sankcije obuhvatile samo separatiste iz istočne Ukrajine ili i neke osobe iz Rusije.

"Sankcije nisu stvar koja donosi efekte za nedelju dana. Stvari su jako važne i iziskuju solidarnost. Nije lako usaglasiti zajednički glas 28 država. Moskva mora da izvuče pouke i da vidi da se sudarila sa jedinstvenim stavom celog sveta", rekao je Gžegož Shetina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri EU o sankcijama Rusiji

Izvor: B92, 29.Jan.2015

Ministri inostranih poslova EU danas u Briselu razmatraju uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene uloge u rasplamsavanju borbi u istočnoj Ukrajini...Sastanak je sazvan zbog ofanzive teško naoružanih proruskih pobunjenika na luku Marijupolj ovog vikenda, navodi BBC. EU i SAD već su uveli zamrzavanje...

Nastavak na B92...

Šefovi diplomacija EU o pooštravanju sankcija Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2015

Šefovi diplomacija 28 država članica Evropske unije (EU) sastaće se danas popodne u Bruxellesu kako bi razmatrali pooštravanje sankcija Rusiji, zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini...Očekuje se da se na izvanrednom sastanku novi mistar vanjskih poslova Grčke, Nikos Kocias, usprotivi bilo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.