Kandidatura Srbije pred ambasadorima EU

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura Srbije pred ambasadorima EU

Špansko predsedništvo EU u Briselu upoznalo predstavnike članica sa zahtevom Srbije da dobije status kandidata za prijem u Uniju. Visoki predstavnici EU posvetili pažnju i, kako je naglašeno, zabrinjavajućoj situaciji u BiH.

Zahtev Srbije da dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, špansko predsedništvo Unijom predstavilo predstavnicima članica u Briselu.

Madrid će o daljim koracima u vezi sa kandidaturom Beograda, kako je predočeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambasadorima evropske dvadesetsedmorice, razmeniti mišljenje s partnerima u EU, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Savetu ministara EU.

Kraća informacija o kandidaturi Srbije je izneta na sastanku Komiteta za Zapadni Balkan EU i Komiteta stalnih predstavnika Unije.

Špansko predsedništvo će, rečeno je, "u datom trenutku, blagovremeno" predložiti da se molba Srbije stavi i na dnevni red Saveta ministara EU, ali je potrebno vreme da se unutar evropske dvadesetsedmorice usaglase stavovi o takvom koraku.

Savet ministara bi, ako oceni da su se stekli svi uslovi, naložio Evropskoj komisiji da pripremi "mišljenje" o utemeljenosti srpske kandidature.

Zvaničnici u Briselu su mišljenja da bi se to eventualno najranije moglo očekivati krajem februara, a verovatnije marta ili aprila.

Zabrinjavajuća situacija u BiH

Ambasadori i drugi visoki funkcioneri EU su pažnju posvetili i, kako je naglašeno, zabrinjavajućoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Više članica Unije samtra da bi u iduća tri-četiri meseca EU morala, zajedno sa SAD, preduzeti nove političko-diplomatske korake da bi vođe tri strane u BiH ubedila u nužnost dogovora o ključnim reformama i ustavnim promenama.

Smatra se da se to mora učiniti pre nego što političke stranke u BiH krajem proleća započnu kampanju za izbore koji se održavaju u oktobru.

Predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej je naglasio nužnost nastavka politike prijema novih članica u EU.

Van Rompej je u govoru na sastanku demohrišćana u Nemačkoj, prenetom u Briselu, podsetio da Hrvatska i Makedonija već imaju status kandidata za članstvo, dok su državljanima Srbije, Crne Gore i Makedonije ukinute vize za putovanje u EU.

Predsedavajući Evropskog saveta je ocenio da je, uz preuređene institucije, EU sad sposobnija da utiče na "globalnu raspodelu moći, koja se brzo menja".

Predočio je i da će EU verovatno morati da ponovo utvrdi kakvi će biti njeni odnosi sa SAD, Kinom i Rusijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.