Kameron: Širenje EU neće biti zaustavljeno

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Širenje EU neće biti zaustavljeno

Proširenje Evropske unije neće biti zaustavljeno izjavio premijer Velike britanije Dejvid Kameron tokom susreta sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Londonu. Ulazak Hrvatske u Uniju je istorijski trenutak, ocenio Kameron.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je tokom susreta sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem u Londonu da proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije neće biti zaustavljeno i ocenio da je ulazak Hrvatske u Uniju, 1. jula, istorijski trenutak i veliko postignuće.

"Uveren sam da će Hrvatska biti primer drugim zemljama regiona, jer se proširenje Unije neće zaustaviti", rekao je Kameron.

Britanski premijer je je rekao da se od 1. jula gradi zajednička evropska budućnost i da će Velika Britanija zajedno s Hrvatskom raditi na nužnim reformama EU.

Komentarišući bilateralne odnose dve države, Kameron je rekao da se nada da će Hrvatska i Britanija više nego do sada podsticati međusobnu trgovinu i investicije.

Kameron se sa Josipovićem, kako je preneo zagrebački "Jutarnji list" sastao juče, na dan kada je pažnja njegove vlade bila usmerena na stravično ubistvo britanskog vojnika na ulicama Londona, koje su vlasti ocenile terorističkim činom.

Zbog tog događaja i vanredne sednice britanske vlade susret Kameron-Josipović bio je odložen na nekoliko sati.

Josipović, koji boravi u višednevnoj poseti Velikoj Britaniji, rekao je novinarima da je Kameron bio vrlo otvoren i naklonjen Hrvatskoj, kao i da je za Hrvatsku važno da za partnera ima nekog poput Velike Britanije, uprkos tome što često imaju, kako je rekao, različite stavove o institucionalnom i privrednom razvoju Evrope.

"Mi imamo svoje obveze iz pristupnog ugovora. One uključuju i evro, a s druge strane moramo razumeti da neke zmelje imaju različite pozicije. Biće veliki napor da se nađe formula koja će omogućiti dalji razvoj Evrope, uvažavajući specifičnosti pojedinih zemalja", rekao je Josipović.

Josipović je istakao i da veruje da je to zadatak koji se može ispuniti i da veruje u zajedničku budućnost, pa i uz racličite stavove.

Inače, Josipović u Britaniji ostaje do petka kada će na Oksfordu profesorima i studentima govoriti o hrvatskoj spoljnoj politici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.