Kako do boljeg kvaliteta vazduha (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 11:47

Kako do boljeg kvaliteta vazduha (AUDIO)

U prilogu RNS poslušajte o kvalitetu vazduha kod nas i u okruženju, o tome šta Srbija treba da uradi da bismo imali vazduh po standardima EU, sa Matejom Gasperičom, stručnjakom za kvalitet vazduha na projektu „EU za bolju životnu sredinu“ u okviru kojeg se Program radi.

U svetu broj umrlih, zbog lošeg kvaliteta vazduha, ide i do 7 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona, a neki podaci kažu i 9 miliona ljudi godišnje, zbog čega mnogi zagađenje vazduha nazivaju pandemijom koja traje.

U Srbiji godišnje, zbog zagađenog vazduha, prerano umre više od 6 hiljada ljudi.

Nedavno je u Skupštini Srbije na međusektorskom sastanaku Neformalne Zelene poslaničke grupe sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i predstavnicima projekta „EU za bolju životnu sredinu“ predstavljan Nacrt Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa Akcionim planom, kao i aktivnosti Ministarstva na tom polju.

"U okviru tog projekta će se raditi implementacijski planovi za čak osam direktiva koje su vezane za zaštitu životne sredine i krunski dokument koji će biti a to je Nacionalni plan zaštite vazduha do 2030 godine"  rekao je Gasperič.

Paralelno sa tim će se raditi otklanjanje svih nedostataka u legislativi i implementaciji.

"Razloga za pogoršnje stanja ima mnogo, ekonomski rast, dodatni pritisci na zaštitu životne sredine,uticaji industrije, transporta i domaćinstva a nije se mnogo radilo na smanjenju tih štetnih emisija, ni u Srbiji ni u regionu." izjavio je Gasparič.

Poslovi na unapređenjeu kvaliteta vazduha su, usaglašavanje i sprovođenje regulatornog okvira i impementacija mera sa tačno utvrđenim imenima odgovornih i rokovima.

U Sloveniji je podizanje kvaliteta vazduha bio desetogodišnji posao.

Gasperič smatra da težište mera treba da bude na velikom broju malih zagađivača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.