Izbori bi trebalo da budu redovni

Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori bi trebalo da budu redovni

BEOGRAD - Direktor Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Jugović izjavio je da bi izbori u Srbiji trebalo da budu 2012. godine, pošto Srbija dobije status kandidata za člana EU.

Komentarišući predlog SNS da izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << budu 18. decembra, Jugović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naglasio da nijedna stranka ne može ultimativno tražiti izbore koje, prema Ustavu, raspisuje predsednik Srbije.

Kada većina u skupštini ne bude postojala i kada ne bude bilo najmanje 126 poslanika koji podržavaju evropski put Srbije, u tom trenutku predsednik Srbije može raspisati izbore, rekao je Jugović i dodao da "ankete ne mogu određivati ko će koliko poslanika imati u parlamentu".

Jugović je rekao da se mora poštovati evropsko opredeljenje Srbije, kao i evropski standardi, norme i zakoni i stavovi Venecijanske komisije, što bi značilo ukidanje blanko ostavki i izbor kandidata sa izborne liste prema zapisanom redosledu.

Jugović je, uoči sastanka Komisije za utvrđivanje istine o ubistvu Draže Mihailovića, rekao da je on ubijen na Adi Ciganliji i da je komisija završila taj deo posla.

"Bačen je u primarnu grobnicu i telo mu je posuto krečom. Posle godinu dana je prebačen u sekundarnu grobnicu i pretpostavlja se da je to Ratno ostrvo ili neka druga lokacija", rekao je on i najavio da će SPO pozvati građane da odaju počast generalu.

On je ukazao na obavezu ispravljanja istorijskih nepravdi, donošenja zakona o restituciji i o otvaranju dosijea i da je Ivan Stambolić ubijen na isti način kao i Mihailović, što je učinila ista služba državne bezbednosti.

Jugović je istakao da je potrebno procesuirati sve koji su počinili ratne zločine, jer je samo od 1944. do 1946. ubijeno oko 100.000 ljudi.

On je najavio da će SPO podneti zvaničan zahtev da most, koji se gradi na Adi Ciganliji, ponese ime Draže Mihailovića, ističući da će ga "nositi" bez obzira da li će taj predlog prihvatiti Skupština grada, jer će ga tako zvati građani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.