Han: Pridruživanje više nije samo ideja već ostvariv cilj

Izvor: Prva.rs, 10.Dec.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Pridruživanje više nije samo ideja već ostvariv cilj

Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, poručio je on.
"Biti ovde nije slučajno u ovom trenutku, jer će narednog ponedeljka EU i Srbija otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima - 32 o finansijskoj kontroli i 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Han.
Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija 14. decembra obeležiće početak suštinskog dela procesa pristupanja i pridruzivanja što >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je i konačan cilj Srbije.
"Ideja o pridruživanju više neće biti samo ideja, već konkretan i ostvariv cilj", poručio je Han poslanicima i ministrima u Vladi Srbije, koji su prisustvovali njegovom obraćanju u parlamentu.
Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija naredne nedelje pokazaće da EU ispunjava svoje obaveze kada zemlje ostvare napredak.
"Treba iskoristiti ovaj povoljan trenutak. To je početak temeljnog sprovođenja reformi", rekao je on, dodavši da se očekuje da se posebni napori ulože u oblasti vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode izražavanja, daljih koraka  u normalizaciji odnosa sa Kosovom što je ključ za dalji napredak u procesu pristupaja.
"Države članice EU sada procenjuju pripremljenost Srbije. Možemo računati na Srbiju da će u svim tim oblastima ostvariti održivi napredak", dodao je Han.
On je podsetio da je u Izveštaju EK od 10. novembra konstatovano da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, a posebno istaknut intenzivan rad na Akcionim planovima u oblasti vladavine prava, napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom  i unapređenju regionalne saradnje.
"Vlada je nastavila i sa ambicioznim privrednim i strukturnim reformama koje će doprineti boljem poslovnom okruženju, omogućiti rast, veću konkurentnost i nova radna mesta. Prvi ohrabrujući rezultati se već vide", rekao je komesar.
Takođe, iskazao je impresioniranost humanim odnosom Srbije prema izbeglicama.
On je ukazao i na važnu ulogu parlamenta u procesu pristupanja i značaj snažnog konsenzusa u daljem procesu, jer se tako obezbeđuju trajne reforme, kao i najviši stene usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU.
Parlament treba da ima i glavnu ulogu u nadzoru izvršne vlasti i sprovođenju reformi na terenu, kao i u objašnjavanju javnosti procesa integracija.
Han je konstatovao i konstruktivnu posevećenost Srbije regionalnoj saradnji i dobrim susedskim odnosima.
Proširenje treba da pruži regionu uporište sigurnosti u pogledu dalje stabilnosti, oceniko je Hani i dodao da se ne može priuštiti usporavanje ili zaustavljanje procesa reformi i procesa povezivanja.
"Izgradili smo Uniju koju čini 28 članica i u kojoj je postignut nezabeleženi stepen političke i ekonomske integracije. To je mesto u kom prevladavaju mir i stabilnost, a rat nije zamisliv", naglasio je Han.
Imajući u vidu Međuanordni dan zaštite ljudskih prava, on je podsetio značaj rada u toj oblasti.
Kako je dodao, svi postojano podržavaju evropsku perspektivu Srbije, što se ogleda i kroz veliku finansijsku pomoć - 200 miliona evra na godišnjem nivou i 170 miliona evra opredeljnih za pomoć posle poplava.
"Dosta posla je pred nama, ali sam uveren da ćemo kao partneri i projatelji uspeti sve da uradimo bez teškoća i otvoriti novo poglavlje u odnosima i uvesti Srbiju tamo gde i pripada - u evropsku porodicu", zaključio je Han.
Pre obraćanja poslanicima na posebnoj sednici, Han je imao odvojeni susret sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, a posle obraćanja susreo se i sa šefovima poslaničkih grupa.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.