Gojković: Srbija ostaje pouzdan partner Nemačke i EU

Izvor: Blic, 14.Jun.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Srbija ostaje pouzdan partner Nemačke i EU

Srbija ostaje pouzdan i predvidiv partner Nemačke i EU u očuvanju regionalne saradnje i stabilnosti, istakla je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom, zahvalivši se na podršci u procesima evrointegracija Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, Gojković je istakla značaj posete Lamerta, imajući u vidu da je to prva poseta predsednika Bundestaga Narodnoj skupštini Srbije i izrazila uverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će današnji razgovori doprineti unapređenju odnosa između dve zemlje, koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i konstantan trend unapređenja.

Ona je ukazala da je važno da se dalje radi na razvijanju saradnje dva parlamenta i poslanika, kao predstavnika građana.

Gojković je zahvlila na podršci u procesima evrointegracija Srbije ističući značaj otvaranja novih poglavlja, što predstavlja ne samo podršku reformskim procesima i strateškom opredeljenju Srbije ka članstvu u EU, već i poruku ohrabrenja za region.

Ona je ukazala da Srbija nastavlja sa reformskim procesima, kao i da je svesna da je pred njom put koji nije jednostavan.

Navodeći da Srbija ostaje pouzdan i predvidiv partner Nemačke i EU u očuvanju regionalne saradnje i stabilnosti predsednica parlamenta je podsetila da je Skupština dala značajan doprinos u regionalnoj saradnji.

Gojković je ukazala da izborni rezultati na Kosovu i Metohiji predstavljaju izazov za procese pregovora sa Prištinom kojima je naša strana posvećena, i da je u tom smislu posebno važna primena dogovorenih rešenja, a jedan od prioriteta je formiranje Zajednica srpskih opština.

Predsednik Bundestaga je istakao da su današnji razgovori prilika da se potvrdi podrška Nemačke evropskom putu Srbije i prenese spremnost da se ulože zajednički napori na putu reformi koje je Srbija sama započela.

Posebno je naveo da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem kriterijuma u domenu pravosuđa, kao i borbe protiv korupcije.

U tom kontekstu, naglasio je da zemlja koja teži članstvu u EU, kroz proces integracija, ispunjava standarde i uslove kako bi bila spremna za punopravno članstvo u EU, sa svim pravima i obavezama.

Lamert je podsetio na ulogu Bundestaga u procesima evrointegracija i podvukao interes Nemačke za dalje jačanje reformskih procesa u Srbiji, koje će nemačka strana nastaviti da prati i podržava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gojković i predsednik Bundestaga o unapređenju saradnje

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2017

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas sa predsednikom nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom o unapređenju saradnje dve zemlje i njihovih parlamenata...Ističući značaj prve posete predsednika Bundestaga Skupštini Srbije, Maja Gojković je tokom razgovora u Beogradu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.