Eštonova nakon Prištine i u Beogradu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2013, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova nakon Prištine i u Beogradu?

PRIŠTINA -

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, najverovatnije stiže u Beograd oko 13 časova.

Kako B92 nezvanično saznaje, sastanci Eštonove i državnog vrha Srbije održaće se u Palati Srbija.

Podsetimo, premijer Srbije Ivica Dačić najavio je, na konferenciji zanovinare održanoj u Vladi Srbije u utorak, da će Ketrin Ešton, nakon posete Prištini, doputovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beograd, gde bi trebalo da se nastave razgovori oko pripreme sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvijaju pod njenim pokroviteljstvom u Briselu.

Dačić je na toj konferenciji rekao i da dolazak Eštonove nije sasvim siguran, odnosno da zavisi od njenog zaključka nakon današnjih sastanaka u Prištini.

Problem je, kako je objasnio Dačić, u tome što je državni vrh Srbije, kada je boravio u Briselu 11. marta, preneo Eštonovoj koji je minimum ispod kog Srbija u pregovorima sa Prištinom ne može ići, a to su određena ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, što Priština ne prihvata. Samo dva dana nakon što je državni vrh Srbije razgovarao sa Eštonovom, ona je stigla u Prištinu, gde sa tamošnjim liderim arazgovara upravo o tome.

Sastanak u Prištini

Sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton s predsednicom Kosova Atifete Jahjaga i premijerom Hašimom Tačijem završen je danas oko 10.10 u Prištini.

Posle sastanka nije bilo izjava za medije, ali se saznaje da će se Tači obratiti medijima nakon sastanka koji Eštonova ima sa liderima parlamentarih političkih partija Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je juče da očekuje da poseta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Postoji mogućnost da Ketrin Ešton nakon Prištine dođe i u Beograd, ali ta poseta još nije izvesna.

Ona je u Prištinu doputovala sinoć, a seriju današnjih susreta započeće razgovorom s kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijemi. Taj razgovor je zakazan u 9.15 časova u kosovskoj skupštini.

Eštonova s predstavnicima političkih partija na Kosovu, treba, kako je prekjuče izjavio Tači, da objasni sve eventualne nejasnoće oko procesa razgovora premijera Kosova i Srbije.

Tači je, uoči poste Eštonove izjavio da očekuje da ta poseta bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Tači sa Rikerom

Tači je rekao i da je obavio telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom u vezi sa procesom razgovora koji predvodi Brisel.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je juče da je dolazak Eštonove u posetu Beogradu neizvestan, potvrde njenog dolaska nema ni u Briselu, dok američki ambasador Majkl Kirbi očekuje da će ona, posle posete Pristini, doći u Beograd.

Premijer Dačić je na Kopaoniku ocenio da će dolazak Eštonove, kao i sastanak u Briselu 20. marta, zavisiti od njene procene, posle posete Prištini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eštonova stiže u Beograd oko 13 časova

Izvor: Blic, 14.Mar.2013

Nakon posete Prištini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton najverovatnije stiže u Beograd oko 13 časova...Kako B92 nezvanično saznaje, sastanci Eštonove i državnog vrha Srbije održaće se u Palati Srbija...Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je u utorak da će Ketrin Ešton,...

Nastavak na Blic...

Dačić: Nema dogovora Nikolić: Nikad bliži dogovoru

Izvor: Kurir, 14.Mar.2013

Tri ključna pitanja u dijalogu jesu šta je zajednica opština i koje su njene nadležnosti, zatim pitanje policije i pravosuđa jer je za Srbe na Kosmetu veoma bitno ko će da ih čuva, ko će da ih brani i ko će da im sudi" , rekao je premijer..BEOGRAD - Sastanak državnog vrha sa visokom predstavnicom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.