Ešerihija i u holandskim cveklama?

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešerihija i u holandskim cveklama?

Holandske vlasti povukle su sa tržišta tri zemlje klice cvekle domaće proizvodnje, za koje je utvrđeno da su zaražene bakterijom ešerihija koli, znatno manje opasnom od one koja je izazvala smrtonosnu infekciju u Nemačkoj.

Holandska uprava za bezbednost hrane izričito tvrdi da se ne radi o soju bakterije koji je nađen u zaraženom povrću u Nemačkoj, prenosi AP.

Uprava ističe da domaće laboratorije još pokušavaju da identifikuju ešerihiju koli koju otkrivenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u klicama cvekle, nakon što su od Evropske unije dobili obaveštenje da je u Nemačkoj nađen novi soj te bakterije u cvekli uvezenoj iz Holandije.

Naglašava se da dosad nije bilo informacija o bilo kakvom ozbiljnijem obolevanju kod onih koji su te klice konzumirali.

Klice cvekle koje su pod sumnjom je, kako se saznaje, proizvodila samo jedna holandska kompanija - "Hamu", koja ih je plasirala na domaćem tržištu i izvozila u Belgiju i Nemačku.

Ostali proizvodi ove firme su zdravstveno ispravni, tvrde holandske vlasti.

Foto:nkzs/sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.