EU zadovoljna izborima u Albaniji

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zadovoljna izborima u Albaniji

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje EU Štefan File ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Albaniji održani na regularan način i apelovali na političke stranke da deluju u konstruktivnom duhu. Ketrin Ešton

"Želimo da čestitamo građanima Albanije na tome što su parlamentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbori 23. juna održani na regularan način", kaže se u zajedničkom saopštenju koje su uputili Ešton i File.

Oni su osudili nasilje tokom izbora, kada je u pucnjavi u gradu Laču ubijen jedan aktivista.

"Osuđujemo prijavljene slučajeve nasilja i očekujemo da ti incidenti budu u potpunosti istraženi, a počinioci privedeni pravdi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se pozivaju sve političke stranke da deluju u konstruktivnom duhu za dobrobit albanskog naroda i dodaje da je sada važno da se i preostale faze izbornog procesa sprovedu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

EU ohrabruje formiranje vlade koju, kako se navodi, očekuju izazovi, jer treba obezbediti da reformska agenda Albanije bude snažno sprovedena u delo, a proces evropintegracija dobije novi zamajac.

Međunarodni posmatrači ocenili su juče da je, uprkos zabeležonom nasilju, došlo do ukupnog napretka u organizovanju pravednih i bezbednih izbora u Albaniji, koja se nada članstvu u EU.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tražiću od vodja EU da ispune obećanja kao i Srbija

Izvor: Beta, 26.Jun.2013, 16:32

BRISEL, 26. juna 2013. (Beta) - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da će od vodja EU u petak tražiti da ispune data obećanja, na isti način na koji je Srbija to učinila u dostizan.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.