Delegacija iz Pančeva posetila Berlin

Izvor: Pančevac-online.com, 05.Jan.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija iz Pančeva posetila Berlin

Marcan Helersdorf

Osmočlani tim sačinjen od predstavnika pančevačke Gradske uprave, Centra za socijalni rad „Solidarnost”, Doma omladine i NVO „Narandžasti” boravio je nedavno u Berlinu na poziv tamošnje gradske opštine Marcan Helersdorf. Cilj ove posete bila je razmena primera dobre prakse i planiranje buduće saradnje na izradi partnerskih projekata kojima će se aplicirati za fondove Evropske unije u oblasti socijalne politike i brige o mladima.

Poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << gradonačelniku Pavlu Radanovu da oformi desetočlani tim sačinjen od predstavnika ustanova i institucija iz oblasti brige o mladima i socijalne politike, koji bi otišao u prvu zvaničnu posetu ovoj istočnoberlinskoj opštini, usledio je kao rezultat uspešne desetogodišnje saradnje nevladinih organizacija „Narandžasti” iz Pančeva i „Roter Baum” iz Berlina.

Kako je poziv stigao u pomalo nezgodno vreme, s obzirom na to da je decembar mesec u kome predstavnici naše lokalne samouprave imaju prebukiran raspored i kada se, između ostalog, usvaja budžet za narednu godinu, umesto desetočlanog oformljen je devetočlani, a u Berlin je na kraju otišao osmočlani tim. Gradonačelnik Pavle Radanov odustao je od putovanja dva dana pred polazak, a 14. decembra su otputovali predstavnici „Narandžastih” i ujedno odbornici u pančevačkoj Skupštini – Jovan Samoilov i Milomir Čkonjović, kao i Nemanja Blagojević i Aleksandra Trajkovski Gavrilov (Dom omladine) i Zoran Albijanić i Rajka Blagojević (Centar za socijalni rad). Tokom poslednja četiri dana posete pridružili su im se i članovi Gradskog veća Suzana Jovanović i Aleksandar Farkaš.

– Naš tim je imao priliku da u Berlinu obiđe desetak nevladinih organizacija koje rade s mladima i još pet onih koje se bave uslugama socijalne zaštite. Zanimljivo je da tamošnje lokalne samouprave određene usluge, uključujući i one koje se tiču mladih ili socijalnog rada, mogu da razvijaju isključivo kroz nevladin sektor. Iskustva koja smo tom prilikom stekli značajna su nam i zbog toga što se njihove nevladine organizacije finansiraju isključivo projektno, a to je upravo pravac u kome mi idemo – naglasila je Suzana Jovanović.

Kao jedan od najvažnijih efekata ovog putovanja ona je izdvojila upoznavanje s Julijanom Vit, članicom Veća za društvene delatnosti u opštini Marcen Helersdorf. Tokom tog sastanka Julijani Vit je upućen usmeni poziv da u februaru uzvrati posetu našem gradu.

– S obzirom na to da u februaru u Pančevo dolaze predstavnici organizacije „Roter Baum” povodom obeležavanja desetogodišnjice saradnje s NVO „Narandžasti”, to će biti odlična prilika da i Julijana Vit dođe i da se iz prve ruke upozna s radom naših institucija. Ideja nam je da nakon toga uspostavimo partnerski odnos s Marcan Helersdorfom i da zajedno s njima apliciramo s različitim projektima prema fondovima Evropske unije – istakla je Jovanovićeva.

Tokom boravka u Berlinu članove organizacija „Roter Baum” i „Narandžasti” obradovala je i vest da je još jedan njihov zajednički projekat podržan od strane programa EU „Erazmus +”, i to sa sumom od oko 90.000 evra. U projektu, pored Srbije i Nemačke, učestvuju još tri države, a on se tiče razmene bendova i organizacije muzičkog festivala.

Troškove smeštaja i ishrane osmočlane delegacije iz Pančeva snosila je opština Marcan Helersdorf, dok je povratne karte i dnevnice svima koji su tamo boravili platio Grad Pančevo, i to u ukupnom iznosu od 508.800 dinara.

D. K.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.