Bundestag odobrio paket za spašavanje evra

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundestag odobrio paket za spašavanje evra

Poslanici Bundestaga danas su tesnom većinom glasova usvojili paket mera za stabilizaciju evra koji je pretprošle nedelje donela Evropska unija (EU).

Sa samo sedam glasova većine poslanici vladajuće konzervativno-liberalne koalicije glasali su za zakon koji reguliše nemački udeo od 148 milijardi evra kreditnih garancija u paketu za spašavanje evra vrednom 750 milijardi.

Paket Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za spašavanje zajedničke evropske valute, vredan 750 milijardi evra (blizu bilion dolara), koji ima podršku i Medjunarodnog monetarnog fonda, dogovoren je pre dve sedmice. Nemačka treba da u njemu učestvuje sa 123 do 147,6 milijardi evra u garancijama zajmova.

Protiv nemačkog učešća u paketu mera za stabilizaciju evra bila je opoziciona Levica, a druge dve opozicione stranke, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i Zeleni, bile su uzdržane.

Opozicioni poslanici su zamerili vladi da je po hitnom postupku kroz parlament "progurala" zakon o merama o kojima poslanici nemaju dovoljno informacija.

Pri tome je, kako smatra opozicija, reč "o jednoj od najtežih odluka koje je Bundestag ikada imao da donese".

Levica je vladajućoj koaliciji zamerila da je parlament "degradirala na glasačku mašinu", dok je SPD ocenila da vlada kancelarke Angele Merkel "nema nikakvu liniju i nikakav cilj i ne zna šta bi trebalo da učini ni sa Nemačkom ni sa Evropom".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.