Borisov hoće da pomiri Beograd s Prištinom

Izvor: Kurir, 19.Jun.2012, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov hoće da pomiri Beograd s Prištinom

Predsednik vlade u Sofiji poručio Tačiju da Buragska podržava evrointegracije Srbije izražavajući nadu da će "ratne rane biti zaboravljene" uz pomoć Bugarske i EU

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov ugostio je danas u Sofiji samozvanog kosovskog premijera Tačija i - dok je Tači pričao o "suverenitetu Kosova" i vezama Prištine i Sofije, Borisov je naglasio veze zvanične Sofije sa Beogradom i podršku evrointegracijama Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Kako je prenela bugarska novinska agencija BTA, Borisov je preneo Tačiju da "Bugarska i Srbija održavaju odnose prijateljstva i tolerancije" i da "Sofija podržava Beograd na putu ka EU". "Zbog toga imamo visoke zahteve da svi sporazumi budu implementirani", rekao je Borisov izražavajući nadu da će "ratne rane biti zaboravljene" uz pomoć Bugarske i EU.

Bugarska je još u martu 2008. godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, posle dogovora sa Hrvatskom i Mađarskom da te tri države - susedi Srbije - to učine istovremeno. Bugarska agencija navodi i da je tokom "prve zvanične posete" Tačija Bugarskoj, on predložio da se održi donatorska konferencija kojom bi se podstakao razvoj severa Kosova.

Po Tačiju, Kosovo uživa suverenitet, a srpska zajednica u velikoj je meri integrisana u kosovsko društvo, prenosi BTA. On je rekao i da Kosovo ima odlične odnose sa Makedonijom i preporučio Skoplju da se čvrsto drži Ohridskog sporazuma u pitanjima međunacionalne tolerancije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.