Barozo: Evropska unija prevazišla krizu

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Evropska unija prevazišla krizu

Dokazali smo da oni koji su predviđali propast EU nisu bili u pravu, izjavio predsednik Evropske komisije u prvom godišnjem obraćanju Uniji

Strazbur – Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u juče u Strazburu, u obraćanju Uniji, da je EU prevazišla krizu, ali je izrazio zabrinutost zbog još visokog nivoa nezaposlenosti. „Tokom prošle godine, privredna i finansijska kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dovela je EU pred najveće izazove do sada. Kada pogledam unazad na to kako smo reagovali, verujem da smo položili ispit”, rekao je Barozo evropskim parlamentarcima, u svom prvom obraćanju Uniji.

Dokazali smo da oni koji su predviđali propast EU nisu bili u pravu, dodao je on.

Barozo je, međutim, istakao da posao nije gotov i da je nezaposlenost još na previsokom nivou, kao i da oporavak nije ravnomeran u svim članicama Unije.

Privredni rast biće viši nego što je prvobitno predviđano. Nivo nezaposlenosti, iako je i dalje visok, prestao je da raste. Jasno je da neizvesnost i rizici ostaju, rekao je on.

Predsednik Evropske komisije je pozvao države članice da podrže visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u naporima da oformi diplomatsku službu koja bi EU dala veću težinu na svetskoj sceni.

Barozo je u govoru osudio Francusku zbog kontroverzne politike prema ilegalnim romskim imigrantima, rekavši da svi u Evropi moraju poštovati zakon, a da vlade moraju poštovati ljudska prava, uključujući i ljudska prava manjina.

U Evropi nema mesta za rasizam i ksenofobiju, dodao je on.

Ideja obraćanja Uniji jednom godišnje osmišljena je po uzoru na tradiciju američkih predsednika da se jednom godišnje obrate naciji, a današnjem govoru prisustvovalo je skoro 600 evropskih parlamentaraca.

Tanjug

 

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.